JAB Rôzne

Na Spiši sa rozvíja projekt pri ktorom spoznáte nepoznané: Viete, čo je sociálny turizmus?

Projekt sociálneho turizmu na Spiši funguje už tri roky a jeho zakladajúci členovia ho hodnotia veľmi pozitívne. Čo je cieľom tohto projektu a kto všetko sa pridal?

Ilustračný obrázok k článku Na Spiši sa rozvíja projekt pri ktorom spoznáte nepoznané: Viete, čo je sociálny turizmus?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako prezradila riaditeľka domova sociálnych služieb v Spišskom Podhradí a zároveň predsedníčka Združenia sociálneho turizmu Monika Ondrišová v roku 2011 projekt spoločne odštartovali s DSS v Hodkovciach a v Spišskom Štvrtku a postupne sa združenie rozširuje. „Dnes je nás už sedem. Okrem spomínaných domovov sa k združeniu postupne pridali aj DSS v Batizovciach, Reedukačný ústav v Spišskom Hrhove, Stredná odborná škola v Bijacovciach a integračné zariadenia Kor-Gym v Hertníku,“ vymenovala Ondrišová.

Cieľ

Cieľom zakladajúcich členov bolo podľa slov predsedníčky sprístupniť historické budovy, ako kaštiele, kláštory či zámky, v ktorých sídlia sociálne zariadenia, verejnosti. ,,Základným poslaním je odstraňovať bariéry medzi majoritnou spoločnosťou a zdravotne a mentálne postihnutými klientmi. Našou myšlienkou bolo dať možnosť návštevníkom spoznať nepoznané, oboznámiť sa s našimi klientmi a brať ich trošku iným pohľadom ako doteraz. Keď oni môžu verejnosti ukázať čo dokážu, aj tá verejnosť ich potom vníma inak. U nás napríklad je stolárska a krajčírska dielňa," doplnila.

Ďalším cieľom združenia je získavať finančné prostriedky pre obnovu a rozvoj týchto historických objektov. „My sa napríklad chystáme na budúci rok v našom kaštieli Csákyovcov sprístupniť novú expozíciu a zveľaďujeme celý areál aj s francúzskym parkom,“ prezradil autor myšlienky sociálneho turizmu a riaditeľ neziskovej organizácie Domovina v Žehre, časť Hodkovce, Juraj Beňa. Kaštieľ, v ktorom toto zariadenie sídli, navštívi ročne vďaka projektu približne 1200 turistov.

Najkrajšia gotická kaplnka na Slovensku

DSS v Spišskom Štvrtku sídli v bývalom kláštore, ktorý je spojený pozemnou chodbou s kaplnkou. Tá je považovaná za najkrajšiu gotickú kaplnku na Slovensku a aj ju môžu turisti vidieť vďaka projektu sociálneho turizmu. „Je to niečo nové, doposiaľ sa naše zariadenia neotvárali verejnosti a boli sme niekde odložení.Chceme ukázať, že hoci za tými múrmi je život ťažký a poznačený osobnými tragédiami alebo postihnutiami, naši klienti dokážu svojou prácou, entuziazmom a nadšením splniť to, čo máme v našom logu. Že sme iní, ale nie horší," povedal riaditeľ DSS v Spišskom Štvrtku Vladimír Gburík.

Od začiatku roka zariadenie navštívilo asi 300 turistov.Náv­števníci sa do jednotlivých zariadení, ktoré sú súčasťou združenia, môžu dostať bez problémov. Ak ide o väčšiu skupinku ľudí, treba sa nahlásiť dopredu. „My im zabezpečíme sprievod aj s výkladom, ale veľmi radi vybavíme aj individuálnych hostí, ktorí k nám prídu," uzavrela Ondrišová.

Foto: archív DSS

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM