Miroslav Pomajdík Kultúra

Na Spiši o detské talenty núdzu nemáme: Veď si pozrite toto video...

To, že na Spiši máme množstvo talentov, sme sa mohli presvedčiť na regionálnej detskej folklórnej súťaži "Na tej luke, na želenej", ktorá sa konala v kultúrnom dome v Margecanoch. Organizátorom bolo Spišské osvetové stredisko.

Ilustračný obrázok k článku Na Spiši o detské talenty núdzu nemáme: Veď si pozrite toto video...
Zdroj: Dnes24.sk

Publiku sa predstavilo množstvo detských folklórnych súborov z okresov Spišská Nová Ves a Gelnica. Celá súťaž bola pod drobnohľadom skúsenej poroty, ktorej predsedala etnologička Katarína Babčáková. Na začiatku sa súťažiacim prihovorila riaditeľka Spišského osvetového strediska Vladimíra Barbuščáková a starosta Margecian Igor Petrík. Súťaž bola rozdelená do dvoch blokov. V jednom súťažili účastníci z okresu Spišská Nová Ves a v druhom z okresu Gelnica.

Margecany „valcovali“

Margecany boli zastúpené na súťaži rovnou polovicou súborov. Súťaž zahájil domovský detský folklórny súbor Margarétka, ktorých vystúpenie nieslo výstižný názov „Vyháňanie žimy z jarka“. Po nich nasledoval súbor Sosninka zo Závadky, či Bradlanček z Kluknavy. Prvé kolo uzatvárali tiež „domáci“ zo súboru Jadlovček z Margecian, ktorí predstavili typické margecianské tance a piesne.

„Prvé miesto v tejto kategórii obsadil Jadlovček Margecany, ktorý si vybojoval aj postup na krajskú súťaž a Margarétka Margecany. Striebro si vybojoval súbor Sosninka Závadka a bronz putoval do Kluknavy," informoval nás Peter Horváth zo Spišského osvetového strediska

Spišskonovoveský okres mal až sedem zástupcov

Život detí nebol kedysi u nás ľahký, no vždy si vedeli nájsť čas aj na oddych a zábavu. Presne túto dobu nám priblížil vo svojom vystúpení súbor Oriešok Smižany. Deti zo Sloviniek nám priblížili niekdajšie lúčenie so starým rokom. S vystúpením, ktorého cieľom bolo vzdať hold vynikajúcemu tanečníkovi a spevákovi pánovi Viliamovi Gregovi vystúpili Krompašské Zuškare. Detské hry, vyčítanky, ľudové spevy a tance dominovali aj v ďalších vystúpeniach, ktoré predviedli súbory Štehinek z Tepličky, Poračanik z Poráča a nakoniec Radosť Spišské Vlachy.

„Na prvom mieste sa umiestnil Oriešok Smižany, ktorý postúpil aj na krajskú súťaž a Poračanik Poráč. Striebro vybojovali súbor Radosť Spišské Vlachy a Krompašské Zuškare a bronzová medaila sa ušla súborom z Tepličky a Sloviniek," uzavrel Peter Horváth zo Spišského osvetového strediska.

Regionálna detská folklórna súťaž "Na tej luke, na želenej"
8
Galéria
Regionálna detská folklórna súťaž "Na tej luke, na želenej"
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM