Jaroslav Dodok Rôzne

Na školách sa o dva týždne začne neobmedzený štrajk

Väčšina škôl chce štrajkovať dovtedy, pokým vláda nepovie na zvýšenie platov učiteľov o desať percent áno. Ak nezaberie ani niekoľkodňový štrajk, najbližší možno prebehne počas maturít.

Ilustračný obrázok k článku Na školách sa o dva týždne začne neobmedzený štrajk
Foto: Jaroslav Dodok

Dokedy budeme za almužnu vzdelávať celý národ? S týmto heslom budú učitelia štrajkovať za vyššie platy. Na školách sa nebude učiť od pondelka 26. novembra až dovtedy, pokým vláda nesplní požiadavky odborárov – viac peňazí pre školstvo, a najmä vyššie platy. V prvý deň štrajku učitelia plánujú vyjsť do ulíc a protestovať v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici.

Štrajkovať by malo asi 80 percent základných škôl, približne o desať percent menej sa zapojí stredných škôl. Najvyššia účasť sa očakáva na východe, a to až 90 percent základných škôl, najnižšia v Trnavskom kraji – menej ako 65 percent. Školskí odborári sa rozhodli ísť do štrajku po tom, čo neuspeli v jednodňovom septembrovom. Vtedy sa doň zapojilo takmer stotisíc učiteľov, kuchárok či školníkov. Vláda po ňom navrhla zvýšenie platov učiteľov o päť percent. Odborári to odmietli a naďalej trvajú na desiatich percentách. Minister financií Peter Kažimír vyhlásil, že táto ponuka bola definitívna a na vyššie platy v budúcom roku nie sú v rozpočte štátu peniaze.

Dlhý štrajk nebude, bližia sa Vianoce

Na stredných školách sa objavili názory, že pokiaľ neuspejú teraz, pritvrdia a štrajkovať budú počas maturít. Podľa lídra odborov to je ešte ďaleko. Predpokladá, že dovtedy uspejú. Dosiahnuť by to chcel ešte pred začatím štrajku. Už v pondelok popoludní budú odborári o svojich požiadavkách rokovať s prezidentom.

Rodičom s mladšími deťmi štrajk narobí starosti, avšak väčšinu žiakov by potešil čo najdlhší, aj viac ako týždeň trvajúci. Takýto štrajk je však málo pravdepodobný. Za každý neodpracovaný deň sa učiteľom zníži decembrová mzda až o niekoľko desiatok eur. A to by mohlo pri dlhom štrajku spôsobiť učiteľom pred Vianocami vážne finančné problémy.

Preto je možné, že štrajk sa skončí skôr, ako vláda odsúhlasí zvýšenie platov. V tom prípade by sa štrajk počas maturít stal reálnejším.

student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM