JAB Rôzne

Na našom letisku sa uskutoční unikátny let: Zo Spišskej vypustia sondu až do stratosféry!

Vedci z Česka a Slovenska sa spojili a vytvorili sondu, ktorá bude vypustená do stratosféry. Pomocou nej budú skúmať, ako rôzne druhy kozmického žiarenia poškodzujú jednu z najdôležitejších molekúl živých organizmov – DNA. Unikátny let sa uskutoční v nedeľu z letiska v Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Na našom letisku sa uskutoční unikátny let: Zo Spišskej vypustia sondu až do stratosféry!
Zdroj: TASR

Ako nás informoval Denisa Ranochová z Mendelevovej univerzity v Brne, už v túto nedeľu sa na letisku Spišská Nová Ves uskutoční prvý technologicky let.

Vedci budú pomocou sondy skúmať, ako rôzne druhy kozmického žiarenia poškodzujú jednu z najdôležitejších molekúl živých organizmov – DNA, a či sú jednoduché bunky schopné prežiť v extrémnom prostredí stratosféry. „Pochopiť fungovanie života na Zemi, ale i na iných planétach, asteroidoch či kométach má pomôcť sonda, ktorú vyvinuli vedci z Laboratória metalomiky a nanotechnológií z Mendelovej univerzity v Brne,“ vysvetlila Ranochová.

Ako ďalej doplnila sonda bola skonštruovaná 3D tlačou. „Skonštruovanú sondu, ktorá ponesie nový typ unikátnych nanobiosenzorov, dopraví špeciálny balón do výšky 40 kilometrov nad úroveň morskej hladiny,“ dodala. Podľa jej slov ide o spoločný projekt vedcov Mendelovej univerzity v Brne, Hvezdárne Valašské Meziříčí a Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. Na sonde bude umiestnená kamera, ktorá bude všetko snímať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM