Rôzne

Na hematológii mali ráno plnú čakáreň: Rómovia v Spišskej hromadne darovali krv!

Rozhodli sa darovať tú najvzácnejšiu tekutinu! Do nemocnice v Spišskej Novej Vsi vo štvrtok zavítalo hneď niekoľko Rómov. V špitáli darovali vlastnú krv.

Ilustračný obrázok k článku Na hematológii mali ráno plnú čakáreň: Rómovia v Spišskej hromadne darovali krv!
Zdroj: TASR

Do nemocnice v Spišskej prišlo darovať krv niekoľko Rómov, aby tak podporili aktivitu splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Petra Polláka.

Darcovia nie len zo Spišskej

„Dnes je to po štvrtý raz, keď Rómovia darujú najvzácnejšiu tekutinu. Dnes nás ešte čaká Rimavská Sobota, ktorá je posledným mestom v tomto roku, v ktorom Rómovia hromadne darujú krv. Na budúci rok chceme v tejto akcii pokračovať v ďalších mestách na Slovensku," uviedol Pollák.

Naverbovať ľudí na túto akciu nebol podľa neho problém, podarilo sa to vďaka regionálnej kancelárii splnomocnenca vlády v Spišskej Novej Vsi, odkiaľ sa táto informácia šírila ďalej. Na hromadnom darovaní sa zúčastnili Rómovia zo Spišskej Novej Vsi, ale aj okolitých obcí ako napríklad Hrabušíc, Spišského Hrhova či Spišského Štiavnika.

„Som veľmi rád, že Rómovia prišli a ukázali tak, že patria medzi slušných a zodpovedných ľudí a vedia sa zaradiť do tejto spoločnosti," upozornil Pollák. Doposiaľ najviac darcov prišlo v rámci Rómskej vianočnej kvapky krvi do Košíc, kde darovalo krv 30 ľudí.

Plná čakáreň

Ráno bolo v Spišskej Novej Vsi asi 15 rómskych darcov. „Rómovia takisto patria do spoločnosti a darovať krv je skvelá vec. Veď komukoľvek sa môže stať, že bude potrebovať transfúziu krvi, takže sa to len vráti,„ zdôraznil rómsky študent Róbert, ktorý je prvodarca. Z odberu krvi však podľa jeho vlastných slov veľký strach nemal. „Trošku ma stiahlo, keď som videl tú ihlu, ale nemám s tým problém a teším sa na to, je to pre dobrú vec,“ dodal.

Oddelenie hematológie a transfúziológie v Spišskej Novej Vsi víta každú hromadnú akciu darovania krvi, aj vďaka Rómskej vianočnej kvapke krvi mali vo štvrtok ráno plnú čakáreň. „Zvlášť si vážime, že v tomto predvianočnom zhone si našli ľudia čas a prišli darovať krv," konštatovala primárka oddelenia Štefánia Bevilaquová.

Každý darca, bez rozdielu etnika, však podľa nej musí spĺňať isté podmienky, ak chce krv darovať. „Musí byť u neho negativita vírusových ochorení pri vyšetrení, rozhoduje tiež klinický stav darcu a určite aj epidemiologická situácia, darca musí pochádzať z epidemiologicky nezávažného prostredia," uzavrela primárka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM