Miroslav Pomajdík Kultúra

Pracovníci múzea si prichystali prekvapenie: Sú z nich herci, aha ako im to ide!

Národopisné múzeum v Smižanoch sa v týchto dňoch premenilo na divadelnú scénu. Pracovníci múzea si pre deti prichystali hrané predstavenie Dobšinského rozprávky O hlúpej žene a tak sa na chvíľu ponorili do zaujímavej práce divadelníkov. Cieľom je zvýšiť záujem detí o ľudovú kultúru.

Ilustračný obrázok k článku Pracovníci múzea si prichystali prekvapenie: Sú z nich herci, aha ako im to ide!
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Múzeum chce aj takouto formou vyvolať záujem o ľudové zvyky a kultúru u najmladšej generácie, ktorá už veľakrát ani netuší, aké krásne rozprávky si hovorili naši predkovia. Divadelné kulisy boli umiestnené priamo vo výstavných expozíciách a celé predstavenie malo dynamický spád, keď sa dej presúval z miestnosti do miestnosti. Kulisy boli veľmi hodnoverné a tak ste mali pocit, že sa skôr nachádzate v divadle, ako múzeu.

V dnešnej dobe už len statické vystavovanie zbierok veľmi návštevníka neohúri. To si uvedomujú aj smižianskí múzejníci a tak vymýšľajú podobné zaujímavé aktivity, ktoré vtiahnu deti priamo do deja. Táto aktivita sa im aj darí vskutku dobre. „Rozhodli sme sa robiť Dobšinského rozprávky z toho dôvodu, lebo deti v dnešnej dobe jeho pôvodné rozprávky už poznajú veľmi málo. Tento rok to robíme už po druhýkrát, rozprávka sa volá O hlúpej žene a je to rozprávka z ľudového prostredia,“ zverila sa nám etnologička Mária Staňová Michalková.

Predstavenie je určené pre I. stupeň základných škôl a materské škôlky. Doterajšia návštevnosť je veľmi dobrá. „Mali sme tu aj ľudí z centra Proautistik a Centra pre mentálne postihnutých a tí sa vžili do deja naozaj znamenite. Máme veľmi dobré ohlasy,“ uzavrela Mária Staňová Michalková. Návštevníci si môžu v priestoroch múzea v Smižanoch pozrieť aj bohatú a veľmi pútavú výstavu exponátov z Afriky, ktorá je sprístupnená pod názvom Spomienky na Zambiu.

Rozprávka O hlúpej žene a výstava Spomienky na Zambiu
27
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Rozprávka O hlúpej žene
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM