Marie Melníková Kultúra

Múzeum špeciálneho školstva pripravilo interaktívnu výstavu hlavolamov

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči pripravilo prvú zo svojich tohtoročných výstav. Venuje sa hlavolamom a je určená širokej verejnosti.

„Touto výstavou chceme rozvíjať logické myslenie, vizuálnu predstavivosť, pamäť u všetkých detí, aby trošku viac logicky uvažovali pri skladaní týchto hlavolamov,“ priblížila hlavnú myšlienku výstavy vedúca múzea Štefánia Petreková.
Na výstave sú odprezentované hlavolamy, vynálezy, spoločenské i logické hry, ale tiež netradičné fyzikálne pomôcky a hračky od Jaroslava Stavrovského zo Spišskej Novej Vsi. Tie môžu podľa Petrekovej pomôcť nevidiacim deťom rozvíjať jemnú motoriku i logické myslenie. „Určite sú takéto hračky a hlavolamy dôležité, deti si môžu cibriť pamäť a zároveň sa aj vzdelávať,“ zdôraznila. V priestoroch múzea si ich môžu návštevníci nielen pozrieť, ale aj priamo vyskúšať.
Autorovým cieľom je, aby sa vystavené logické hračky, resp. pomôcky stali súčasťou vyučovacieho procesu. „Jeho želaním do budúcna je, aby sa mnohé z tých jeho matematických a logických hier stali súčasťou výučby matematiky, doposiaľ sa mu to však nepodarilo,“ vysvetľuje Petreková. Dôležité je nájsť na to finančné prostriedky. Podľa nej by sa takto určite zjednodušila a spríjemnila napr. výučba matematiky. „Vyučovanie by mohlo byť prostredníctvom týchto pomôcok zábavnejšie,“ dodala.
Interaktívna výstava hlavolamov bude milovníkom hier k dispozícii v priestoroch Múzea špeciálneho školstva v Levoči do 16. marca. Jej súčasťou je viac ako 40 rôznych hlavolamov a hier. V tomto roku tu chystajú aj ďalšie štyri výstavy. Dve z nich budú venované dvom okrúhlym jubileám špeciálneho školstva na Slovensku.

Zdroj: TASR, Foto: Tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM