Rôzne

Môžeme byť naň pyšní a teraz bude aj čistejší: Veľké jarné upratovanie v Slovenskom raji

Jar, nie je len symbolom prebúdzania sa prírody, ale aj jarného upratovania. K vyčisteniu Národného parku Slovenský raj môže prispieť v sobotu aj široká verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Môžeme byť naň pyšní a teraz bude aj čistejší: Veľké jarné upratovanie v Slovenskom raji
Zdroj: Dnes24.sk

Všetko, čo do prírody nepatrí sa budú pokúšať odstrániť dobrovoľníci počas najbližšej soboty 2.mája tak, aby bol Slovenský raj čo najlepšie pripravený na nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu.

Ako informovala Erika Oravcová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj, druhý ročník akcie Čistenie Slovenského raja prebehne v sobotu vo viacerých lokalitách národného parku. „Sme radi, že môžeme túto akciu zopakovať aj v tomto roku ešte pred otvorením letnej turistickej sezóny. Teší nás záujem ľudí o čistotu v našom parku. Aj v tomto roku očakávame nárast účastníkov, verím, že aktívna účasť verejnosti spolu s dobrým počasím prinesie pekné chvíle strávené v prírode," povedala Oravcová.

Miestami štartu sobotňajšej akcie budú o 8.00 hod napríklad Čingov, Letanovský mlyn, Hranovnica, Mlynky – Biele vody, Telgárt – Pusté pole či priestranstvá pred obecnými úradmi v Stratenej a Dedinkách. Podľa slov Oravcovej v pláne je vyčistiť osem hlavných trás parku. Dobrovoľníci pôjdu smerom k Dobšinskej ľadovej jaskyni, na Stratenú a Stratenskú pílu, k Palcmanskej maši, Zejmarskej rokline, Telgártu, na severe by mali vyčistiť trasu z Hrabušíc na Čingov, samotné okolie Čingova a trasu z Hranovnice na Spišský Štiavnik.

„Vydajú sa teda na viaceré chodníky, z ktorých vynesú to, čo do Slovenského raja nepatrí – komunálny odpad, pneumatiky, starú elektroniku a iné veci, ktoré sú nebezpečenstvom nielen pre tunajšiu flóru a faunu, ale aj pre návštevníkov národného parku," uzavrela Oravcová.

Čítajte tiež:

Bojovať s bordelom v Hornáde vyrazilo 25 člnov: Narazili na všeličo, nechýbali ani plienky

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM