JAB Rôzne

Mladík v kroji sa stal raritou na trhoch: Videli ste už fujaru s grafitmi?

Na koniec prázdnin si Novovešťania a hostia mohli vychutnať 19.ročník remeselných trhov. Námestie pripomínalo trhy starých materí. Predávali sa krčahy, koberce, medovníčky všetko vlastnej výroby.

Ilustračný obrázok k článku Mladík v kroji sa stal raritou na trhoch: Videli ste už fujaru s grafitmi?
Foto: Jana Buvalová

Do Spišskej na remeselné trhy prišli šikovní remeselníci zo Spišskej, ale aj z blízkeho či ďalekého okolia. Okrem Spišskej, Smižian či Levoče prišli remeselníci zo Svitu, Košíc, Dolného Kubína, Veľkého Šariša či Liptovského Mikuláša. Zaujímalo nás, ako sa dostali ako sa dostali k tomuto remeslu.

So slovenskými bábikami sa hrávajú aj v Japonsku

Pani Marta z Veľkého Šariša vyrába originálnu keramiku. Do Spišskej na jarmok prišla prvýkrát vďaka dobrým ohlasom od známych. Je vyštudovaná keramikárka. Originálnu keramiku vyrába 12 rokov na otázku či sa dá s tým uživiť odpovedá. „Nie, ale baví ma to, mám manžela, ktorý pracuje a zarába,“ zasmiala sa. Výrobky z keramiky vám vytvorí aj na želanie. Podľa jej slov vyrobí všetko.

Manželia zo Svitu prišli na trhy už tretíkrát. Pani Alžbeta vyrába originál bábiky, ktoré oblieka do vlastnoručne ušitých krojov a manžel Anton vyrezáva výrobky z dreva hlavne črpáky. Na dôchodku sa podľa slov Alžbety nudili. „Manžel bol na salaši a videl tam črpák chcel to vyskúšať aj on. Začal robiť a hneď prvý predal tak nakúpil nástroje a začal vyrábať veci z dreva,“ opísala začiatky Alžbeta. Ona podobne, ako jej manžel sa dostala k výrobe a šitiu krojovaných bábik náhodou. „Syn mi kúpil pod stromček šijací stroj a nevedela som, ako ho využiť tak som začala šiť,“ zasmiala sa. Bábiky zaznamenali veľký úspech. Bývalá učiteľka predala svoje originál krojované bábiky Američanom či Japoncom.

Tradícia po starej mame

Pozreli sme sa aj do stánku, kde ponúkali vlastnoručné tkané koberce. Manželia z Kubína síce majú svoje povolanie, ale tkanie kobercov na krosnách berú, ako záľubu. „Prebrali sme remeslo po starej mame, ktorá tkala. Je to taká rodinná tradícia,“ prezradila Anna. Do Spišskej prišli prvý raz na odporúčanie známych. Obidvaja majú svoje zamestnanie, lebo vyžiť sa podľa nich z tejto práce nedá aj keď je to poriadna makačka. Utkať meter koberca trvá aj dve hodiny.

Rarita na trhoch

Nielen starší ľudia sú remeselníci. Medzi stánkami sme našli aj mladého remeselníka v kroji. Mladý umelec pochádzajúci z Betlanoviec neďaleko Spišskej pri otázke, ako sa dostal k práci z drevom sa zasmial. „Narodil som sa do drevenej kolísky. Dedo robil z drevom, otec robí z drevom bratranci a celá rodina robí z drevom tak mi to nejako prischlo.“ Ako sa priznal s drevom robí už od šiestich rokov. Raritou sú jeho fujary. Vyrába tradičné fujary, ktoré sú zdobené moderne. Pankový štýl či 3D grafity na fujare sme mohli vidieť iba v tomto stánku.

Remeselné trhy v Spišskej Novej Vsi
14
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM