Miroslav Pomajdík Šport

Mladíci, ktorí vedia rozdávať údery: Novoveskí boxeri oslavujú jubileum, začínali s jedným vrecom

Obnovený spišskonovoveský box má za sebou prvý rok aktívnej činnosti a tak nás zaujímalo, ako sa mu darí. Novoveskí boxeri absolvovali už aj prvé ligové stretnutia.

Ilustračný obrázok k článku Mladíci, ktorí vedia rozdávať údery: Novoveskí boxeri oslavujú jubileum, začínali s jedným vrecom
Zdroj: Dnes24.sk

Novoveskí boxeri začínali v roku 2013 od nuly s jedným vrecom, na ktorom sa počas tréningu museli vystriedať všetci.

Klub sa stal oficiálnou súčasťou Slovenskej federácie boxu

Napriek prvotným problémom sa tento šport v našom meste uchytil. „Dnes majú naši cvičenci k dispozícii dostatočný počet aparátov, rukavíc a ďalšieho potrebného tréningového vybavenia, čo sa odrazilo aj na kvalite tréningového procesu a športovej pripravenosti jednotlivých cvičiacich. Mám z toho obrovskú radosť. A ešte väčšiu radosť mi robia chalani keď vidím, že ich to baví a na tréning chodia s chuťou. Pre trénera je to istým zadosťučinením, keď sú jeho zverenci spokojní,” zdôveril sa tréner a vedúci boxerského klubu TJ Spilipo Spišská Nová Ves Miroslav Čuj.

Ciele klubu sú naďalej skromné. Ako nám povedal Miroslav Čuj, za pomerne krátky čas sa podarilo vybudovať patrične vybavenú boxerskú telocvičňu aj s príslušným sociálnym vybavením, v ktorej sa novoveskí boxeri cítia ako doma.

V závere roka 2013 sa podarilo naplniť hlavné ciele novoveského boxerského klubu, ktorými bolo prijatie za člena Slovenskej federácie boxu (SBF) a pravidelné zúčastňovanie sa na súťažiach organizovaných federáciou. Traja borci Martin Molčan, Tadeáš Bochňa a Patrik Hrubizna sa zúčastnili posledných dvoch kôl II. Slovenskej ligy boxu (SLB) v Giraltovciach. V súčasnosti eviduje klub 16 pravidelne cvičiacich chalanov vo veku od 13 do 19 rokov. Je medzi nimi aj jedno dievča. Štyria mladí boxeri sú pripravení nastúpiť do ringu a aj toho roku sa budú zúčastňovať súťaže II. SLB.

Boxovať môžete bez rozdielu veku

„Keďže sme len na začiatku, máme podobné starosti a problémy, ako všetky začínajúce športové kluby. To nás ale nijako neodrádza, skôr naopak, a keďže sme do toho išli s mottom : „Neber drogy ! Vezmi rukavice a boxuj !“, urobíme pre splnenie tohto dlhodobého cieľa maximum. Box môžu trénovať všetci a v našej telocvični ponúkame možnosť venovať sa tomuto mužnému športu chlapcom a dievčatám,“ doplnil Miroslav Čuj.

Tréningy pre chlapcov a dievčatá sú v pondelok, utorok a štvrtok od 16:00 do 18:00 a pre mužov a ženy v pondelok, stredu a piatok od 18:00 do 20:00. Dvere pre nových záujemcov sú vždy otvorené. „Od začiatku svojej trénerskej kariéry sa venujem prevažne juniorskej kategórii. Sú to chalani vo veku 14 – 18 rokov. Rád by som v našom meste rozšíril túto vekovú kategóriu o žiakov vekovo ohraničenú na 10 rokov a viac. Na veku naozaj nezáleží a boxu sa môžu venovať všetci, ktorých tento šport niečím oslovuje či priťahuje,” uzravel Miroslav Čuj.

Box, očami mladých novoveských boxerov

Martin Molčan (17) je jeden z mladých boxerov z klubu v Spišskej Novej Vsi, ktorý má za sebou aj prvé oficiálne zápasy. Box pre neho zo začiatku neznamenal až tak vela, no teraz je to jeho životný štýl. „Moje ciele sú nasledovné, makať,makať,makať a dopracovať sa k vrcholovému športovcovi. Chcem sa boxom raz aj uživiť, veď čo je lepšie, ako robiť niečo s radosťou a láskou a pritom sa tým aj živiť,” povedal Martin.

Box nie je pre neho len o bitke, ale ide o to prežívať intenzívne tréningy, zápasy a vybudovať si vzťah s trénerom, ktorý je postavený na vzájomnej dôvere. „Najkrajšie je to, keď ti tréner verí a ty zase jemu. To je niečo nádherné. Hrával som hokej 13 rokov a niečo podobné tam nefungovalo,” uzavrel Martin.

Ďalším z nádejných boxerov v našom meste je aj Alexander Štrauch (17), pre ktorého box znamená veľmi veľa. „Je to šport, ktorý kladie veľké nároky na športovca v oblasti fyzickej, alebo psychickej a pripraví človeka zvládať rôzne životné situácie. Box mi zmenil život úplne od základu a spravil zo mňa nového lepšieho človeka so vzťahom k športu. Nepochybujem, že ma ešte v mnohých veciach prekvapí, či v dobrom alebo zlom, no prijmem ich s otvorenou náručou,” uzavrel rozprávanie Alexander.

Box v Spišskej Novej Vsi
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM