Rôzne

Mladí ľudia aj dnes žijú folklórom: Dôkazom je i súbor Čačina zo Spišskej

Folklórny súbor Čačina funguje v Spišskej Novej Vsi už takmer polstoročie. Tvoria ho mladí ľudia. Zoznámte sa s ním aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Mladí ľudia aj dnes žijú folklórom: Dôkazom je i súbor Čačina zo Spišskej
9
Galéria
Zdroj: Veronika Jenčová

Spišský región je bohatým miestom na pekné tradície. Poznáme ich v podobe tancov, pesničiek, či krásnych ľudových odevov a aj v dnešnej dobe sa nájdu mladí ľudia, ktorí tieto tradície rozvíjajú ďalej.

Rôzne kúty sveta

Tak je to aj s členmi folklórneho súboru Čačina. Ten funguje pri Mestskom kultúrnom centre v Spišskej Novej Vsi už skoro 45 rokov. Spolu v súbore pôsobí v priemere 25 mladých ľudí a to tanečnej, speváckej, či hudobnej zložky. V ich repertoári nájdeme tance, nie len zo samotného Spiša ale aj susedného Šariša, či Zemplína.

Okrem vystúpení v okolitých mestách, nás folklórny súbor Čačina už reprezentoval aj v krajinách ako Francúzsko, Nemecko, Anglicko, Taliansko, Čína, či Irak.

„Za jeden z najväčších úspechov súboru pokladám vycestovanie do krajiny vychádzajúceho slnka, Číny. Bolo to v roku 2012 a navštívili sme mesto Shanghai, kde sme sa zúčastnili medzinárodného festivalu spomedzi iných 50 krajín sveta,“ spomína asistent umeleckého vedúceho Michal Dubiňák.

Zdroj: Veronika Jenčová

Osobné nadšenie

Dnešná doba ponúka široký výber hudobných, či tanečných štýlov, no čoraz viac mladých ľudí zaujíma práve folklór a obyčaje našich predkov. To potvrdzuje aj nedávny konkurz do FS Čačina, kedy prijali nových členov. „Zaznamenávame prechod folklóru, ako takého, z menších dedín do veľkomiest, no ak raz človeka folklór nezaujíma, tak ho nezaujme ani v budúcnosti,“ uviedol Michal Dubiňák. Ten zároveň dodal, že tento umelecký štýl si vyžaduje osobné nadšenie a ľudia sním väčšinou vyrastajú od mala.

„Je ťažké opísať, čo pre mňa v skutočnosti folklór symbolizuje. Obrovská eufória, zážitky, či spoznávanie tradičnej kultúry našich predkov, krásne ženy a tradičné kroje, tak toto pre mňa znamená slovo folklór,“ hovorí tanečník FS Čačina Radovan Czölder, ktorý dodáva, že tomuto štýlu človek jednoducho podľahne.

Folklór môže byť mnohokrát cesta, ktorou sa dozvieme zaujímavosti o našich predkoch, o chvíľach pri práci na poli alebo práve akou formou sa zabávali ľudia v minulosti. „Tradície je dôležité udržiavať a folklór je práve úžasný spôsob, ktorým môžeme naše krásne piesne, či tance uchovať pre každú generáciu. Folklór je moja srdcovka, ktorá spája ľudí ako jednu veľkú rodinu, “ prezradil nám tanečník FS Čačina Šimon Zvalený, ktorý sa folklórnemu spevu a tancu venuje od útleho detstva.

Autorka článku: Veronika Jenčová, študentka žurnalistiky

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

V Spišskej udržiava tradície aj  folklórny súbor Čačina
9
Galéria
Zdroj: Veronika Jenčová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM