Rôzne

Minulosť Spišskej v netradičnej podobe: Históriu mesta prezentuje komiks

Spišská Nová Ves prezentuje minulosť v komiksovom seriáli. Ilustrované dejiny v tejto podobe vychádzajú pri príležitosti 750 výročia.

Ilustračný obrázok k článku Minulosť Spišskej v netradičnej podobe: Históriu mesta prezentuje komiks
Zdroj: Dnes24.sk

Po úspešnom seriáli Míľniky histórie mesta Spišská Nová Ves, ktorý vychádzal v Kultúrno-spoločenskom mesačníku Informátor v roku 2008, mesto zvolilo novú formu prezentácie dejín.

Prvé časti

Ako informovala vedúca kancelárie primátora Spišskej Novej Vsi Andrea Jančíková komiks s názvom Ilustrované dejiny Spišskej Novej Vsi vyjde spolu v 12 častiach. Prvé dve už boli distribuované do všetkých domácností v meste ako príloha januárového a februárového mesačníka Informátor. Autorom kresieb je Ľuboš Bukovinský a autorom textov a celkovej koncepcie je Peter Karpinský.

„Hoci sme pre poznanie dejín nášho mesta už urobili za posledných 10 rokov veľa samotným vydaním monografie a vydávaním Míľnikov histórie mesta, uvedomujeme si, že ak chceme vzbudiť vzťah a snáď aj lásku k svojmu mestu u mladých ľudí, dejiny im potrebujeme priblížiť aj inou formou. Preto sme s nadšením prijali ponuku Petra Karpinského na spracovanie a vydávanie tohto komiksu. Verím, že táto netradičná forma spojenia literárneho a výtvarného umenia, navyše s edukačným cieľom poznania našich dejín, zaujme,“ uviedol primátor mesta Ján Volný.

Netradičné spracovanie

Prvé dve časti komiksu sa venovali osídleniu mesta, 1. písomnej zmienke, vzniku najvýznamnejšej gotickej zvonolejárne založenej Majstrom Konrádom, významným privilégiám ako napr. právo konať trhy, ktoré sú dodnes významnou súčasťou života metropoly stredného Spiša.

„Komiks ako médium využívajú slovenské mestá iba zriedkavo, lepšie sú na tom naši susedia z Českej republiky. Kvalitu spišskonovoveského komiksu garantuje jej spoluautor, spisovateľ a jazykovedec Peter Karpinský, ktorý sa komiksu venuje aj odborne,“ doplnila Jančíková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM