JAB Rôzne

Miluje tanec a je hrdá na svojich odchovancov: Vyspovedali sme známu tanečníčku zo Spišskej

Tanec je od malička jej srdcovou záležitosťou a je zakladateľkou tanečnej skupiny, ktoré žne úspechy. Novovešťanka Vanda nám prezradila viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Miluje tanec a je hrdá na svojich odchovancov: Vyspovedali sme známu tanečníčku zo Spišskej
9
Galéria
Zdroj: súkr.archív V. Wallachová

Učaroval jej tanec a napriek svojmu mladému veku vychováva ďalších skvelých tanečníkov. Je zakladateľkou známej tanečnej skupiny Denzz Industry, ktorá pôsobí v našom meste už siedmy rok. Dnes má skupina viac ako štyridsať členov a za sebou veľa akcií aj súťažných úspechov. Viac o svojej skupine aj o jej srdcovke, ktorou je tanec, nám Novovešťanka Vanda prezradila v rozhovore.

Spomínaš si na svoje úplné začiatky, kto ťa priviedol k tancu?

Od malička som bola nie len pohybovo zdatná, ale oplývala som aj hudobným sluchom, čo spôsobovalo moje dennodenné poskakovanie. A tak, keď som mala 9 rokov, sa moji rodičia rozhodli prihlásiť ma na akrobatický rock'n'roll, ktorému som sa venovala roky. Po odchode tanečného partnera som za neho nenašla náhradu a tak som sa tancu nevenovala dva roky, tanec však milujem a preto som sa v 15-tich rokoch prihlásila do tanečnej skupiny Bdsk.

Aké štýly tancuješ ?

Hlavne hip hop, v tom som doma. Základy mám však aj z iných, príbuzných štýlov, ako sú napríklad popping, locking či house.

Prečo si sa rozhodla založiť Denzz Industry?

Po odchode z Bdsk crew som sa tanca vzdať nechcela. Mala som dve možnosti, pridať sa do crew z iného mesta alebo si splniť sen a založiť vlastnú tanečnú skupinu. V októbri roku 2010, padlo jednoznačné rozhodnutie. Mala som vtedy 19 rokov, obrovskú podporou rodiny, priateľov a hlavne ďalších tanečníkov, ktorí do toho so mnou šli. Začiatky boli skvelé, boli sme partia mladých ľudí, s obrovskou chuťou tvoriť, zabávať sa a rozvíjať niečo nové.

Kto vybral názov a prečo práve taký?

Názov som vymyslela ja. Ale naozaj si nepamätám, ako to skrslo v mojej hlave.

Kým sa si založila vlastnú skupinu, mala si už aj dovtedy nejaké úspechy čo sa týka tanca?

S Bdsk sme zbierali popredné miesta na rôznych celoslovenských súťažiach, zúčastnili sme sa majstrovstiev sveta v Amsterdame, bola som tiež druhá na majstrovstvách Slovenska v kategórii duo hvk.

Okrem toho, že si skupinu založila, bola si niekoľko rokov aj jej šéfkou. Čo všetko ste počas toho obdobia Z Denzz Industry dosiahli?

Skupinu som viedla 6 rokov a za ten čas sme sa zúčastnili niekoľkých celoslovenských súťaži. Minulý rok sme napríklad získali dve prvé miesta so spoločnou choreografiou. Vychovali sme množstvo mladých a nadaných tanečníkov, ktorým pomaly tiež do zbierky pribúdajú medaile a diplomy. Do zahraničia sa nám ešte nepodarilo zatiaľ dostať, no zúčastňujeme sa však pravidelne mestských podujatí. Robili sme support rôznym hudobným umelcom. Za ten čas sme tiež dostali naše celovečerné predstavenia na vysokú úroveň, kde má bežný divák zážitok nielen z tanca ale aj skvelých kostýmov, kulís, vizuálnej show či doplňujúceho príbehu. Do pozornosti dávam aj blížiace sa záverečné predstavenie „Umenie v pohybe“.

Čo pre teba znamená tanec?

Slobodu.

Nechcela si sa tancom aj živiť?

Nemôžem povedať, že by som nechcela tancom živiť, ale nikdy to nebola moja priorita. Stále som to robila pre radosť, pre ten nekonečný potlesk na konci predstavenia, pre slzy šťastia v očiach mojej mamy. Vidieť ako mi decká pred očami rástli a dospievali bol neskutočný pocit. Nehovoriac o celej tej zábave, vytváraní nových priateľstiev a kope zážitkov.

Momentálne však už v Denzz Industry nepôsobíš. Prečo si sa tak rozhodla a kto vedie skupinu?

Z Denzz Industry som sa po veľmi dlhom zvažovaní nakoniec rozhodla odísť. Od začiatku bolo mojím cieľom založiť skupinu, ktorá bude schopná naďalej fungovať aj po mojom odchode. Chcela som po sebe niečo zanechať. Som totiž človek, ktorý rad neustále objavuje nové veci, vedela som že jedného dňa odídem. Denzz Industry som s plnou dôverou zverila Katke Halásovej, ktorá ju vedie spolu s Nikol Kolačkovskou a Anet Petríkovou. Myslím že to skupine dalo nový nádych a to ma veľmi teší.

Čomu sa venuješ teraz?

Momentálne sa venujem hlavne sebe a rozbieham nové projekty v Košiciach, v ktorých aktuálne žijem. S tancom som však neprestala a trénujem v jednej tanečnej škole deti. Do Denzz Industry si prídem tiež niekdy zatancovať, no už len tak rekreačne, keďže s nimi pravidelne už nenacvičujem.

Čo považuješ v živote za tvoj najväčší úspech, čo sa týka tanca?

Samotné Denzz Industry.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Vanda zo Spišskej si zamilovala tanec
9
Galéria
Zdroj: súkr.archív V. Wallachová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM