JAB Rôzne

Miesto, kde neveríte svojim očiam: Manželia zo Spišskej stvorili impozantné diela

Počuli ste už o Tricklandii? Ide o miesto, kde neveríte vlastným očiam. A ktoré vzniklo aj vďaka dvom známym Novovešťanom.

Ilustračný obrázok k článku Miesto, kde neveríte svojim očiam: Manželia zo Spišskej stvorili impozantné diela
Zdroj: Dnes24.sk

Krea a Slamka. Aj pod týmito prezývkami ich poznajú mnohí obyvatelia Spišskej Novej Vsi. Oficiálne Ľuboš a Mirka Bukovinský. Poznať ich môžete aj ako organizátorov už tradičnej akcie, ktorá sa koná v našom meste pod názvom Graffity Spiš. Ich diela zdobia nie iba verejné priestranstvá, či mnohé budovy, ale aj nejednu domácnosť na Spiši.

Čítajte tiež: Rozhovor s graffiťáčkou (26) zo Spišskej: Maľovala som už aj v obývačke deti v životnej veľkosti

Tentokrát sa stali súčasťou projektu, ktorý si získal obľubu u domácich aj zahraničných návštevníkov Vysokých Tatier. Svet plný rozprávkovej fantázie láka všetky generácie. Nás zaujímali podrobnosti, ktoré nám manželia prezradili v rozhovore.

Čítajte tiež: ROZHOVOR s graffiťákom zo Spišskej: Tí, čo ničia svojimi nápismi budovy sú skôr vandali

Ako ste sa dostali vôbec k takému projektu?

Dostali sme sa k tomu vďaka odporúčaniu z kancelárie primátora. Vedúca kancelárie dala kontakt na Ľuboša tvorcom projektu a to so slovami, že šikovnejšieho graffiťáka na Spiši nenájdu. Následne bol Ľuboš oslovený a hneď pri prvom stretnutí si tak s Mariánom Áštarym „sadli“, ´že bol poverený vedením a zostavením celého graffiťáckeho tímu a taktiež nakreslením výtvarných návrhov, ktoré sa budú maľovať.

Bol určený dopredu aj nejaký koncept?

Konceptom bolo vymyslieť návrh, kde bude prepojený trick art s motívmi slovenských ľudových rozprávok či pamiatok. Ostatné bolo na našej fantázii.

Koľko času ste pri tom strávili?

Všetko sa začalo v októbri 2015 a trvalo to až do februára, pričom sme začínali iba my dvaja a neskôr sme pozvali aj dvoch ďalších graffiti umelcov. Ťažko povedať koľko sme hodín pri tom strávili, ale pred blížiacim sa termínom sme často mali aj nočné.

Viete koľko sprejov ste minuli?

Minuli sme skoro 2000 sprejov a používali sme aj špeciálne fixy so sprejovou náplňou.

Ktoré diela v Tricklandii sú konkrétne vaše?

Ja s Ľubom sme maľovali šaša, kamenného robota, knihu s iluzívnou architektúrou a draka v rozprávkovej krajine. Musím tu spomenúť aj fakt, že to bolo veľmi náročné, pretože sme museli zháňať kostým šaša až v Prešove, pričom následne sme boli nútení hľadať „modela“, ktorý by sa do kostýmu vošiel.

Podarilo sa?

Ale áno, nakoniec sme ho našli a stal sa ním človek známy ako Mc Vrabec. Ak si pozriete lepšie tvár na maľbe, možno si všimnete podobu. Motív draka a hradu bol však premaľovávaný päťkrát, pretože sa maľovali len tak z hlavy. Úsmevné je, že iluzívny koniec čierneho zábradlia s vtáčikmi, ktorý sme namaľovali s Ľubom, tak miatol ľudí, že tam museli dať ešte reálne zábradlie, aby nespadli.

Spomeniete si na nejaký zážitok či kuriozitu, ktorá sa vám stala počas toho, ako ste tvorili?

Tak čo prezradíme je, že pred koncom sa objavil medzi nami syndróm ponorkovej choroby, lebo boli aj hádky. Ale po skončení projektu sme zistili, že nám tie hlášky, čo nám tak išli na nervy, zrazu chýbajú. Plánujeme však našich parťákov z Tricklandie zavolať aj na ďalšie akcie, konkrétne na akciu Graffiti Spiš, ktorá bude už čoskoro v Spišskej.

Kuriozitou bolo aj to, keď sme rozmýšľali, ako namaľovať kruh do rohu, aby vyzeral ako kruh z jedného bodu. Nie je to také ľahké, ako sa zdá, pretože sa v rohu láme. Jeden autor začal hľadať na internete vzorec na nakreslenie kruhu v rohu (smiech).

Aký je to pocit byť spolutvorcom niečoho takého, čo obdivujú ľudia nielen zo Slovenska?

Je to super pocit, vedieť, že sme vytvorili niečo, čo má umeleckú hodnotu a páči sa to ľuďom. Posunulo nás to ďalej, čo sa týka tvorby. Zároveň sme sa jeden od druhého naučili nejaké ťahy, takže to bola dobrá skúsenosť do budúcnosti.

A ako vznikalo toto impozantné dielo si môžete pozrieť v našej galérii na priložených fotografiách.

Dokázali stvoriť nádheru: Z diel manželov zo Spišskej budete paf
20
Galéria
Zdroj: Mirka Bukovinská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM