JAB Správy

Mestskí poslanci odobrili v Spišskej komunitné centrum: Mesto ho plánuje zriadiť v budove škôlky

Komunitné centrum v Spišskej Novej Vsi by malo vzniknúť v budove materskej školy. Na poslednom mestskom zastupiteľstve tento zámer schválili jednohlasne aj poslanci. Čo bude jeho poslaním a kto bude centrum financovať?

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci odobrili v Spišskej komunitné centrum: Mesto ho plánuje zriadiť v budove škôlky
Zdroj: Dnes24.sk

Zámer zriadiť a prevádzkovať komunitné centrum v meste Spišská Nová Ves, ktoré bude zriadené na Potočnej ulici v lokalite Vilčurňa, v blízkosti komunity, pre ktorú má svoju činnosť vykonávať, podporili poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve.

Komunitné centrum plánuje mesto zriadiť v budove pôvodnej škôlky v rámci Národného projektu „Take away“. „Poslaním komunitného centra bude poskytovanie komplexnej služby jednotlivcovi, rodine, ako aj celej miestnej komunite, ktorá z rôznych dôvodov nemá možnosti na svoju vlastnú pomoc, sociálnu mobilitu, získavanie sociálnych zručností či vlastnú sebarealizáciu, “ informovala vedúca právneho oddelenia a sociálnych vecí Lucia Baldovská.

Vytvorením komunitného centra sa podľa jej slov naplnia aj špecifické ciele, najmä podpora zmysluplného trávenia voľného času, prezentovanie svojej kultúry, zvykov, tradícií, pomoc pri uplatňovaní sa na trhu práce, prevencia nežiadúcich patologických javov v týchto komunitách, ako aj podpora počas vzdelávania či poradenská činnosť samotným klientom a zvyšovanie sociálnych zručností.

V súčasnosti žije v meste Spišská Nová Ves približne 36500 obyvateľov, z toho je asi 2000 obyvateľov Rómov. Národný projekt „Take away“ bude financovaný prostredníctvom prioritnej osi 5 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje pre programové obdobie 2014 – 2020, realizátorom ktorého bude Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM