Rôzne

Mestská polícia o bezdomovcoch v Spišskej: Koľko ich je a ako to v praxi vyzerá so sankciami?

Bezdomovci sú súčasťou a problémom snáď každého väčšieho mesta. Niekoľko sa ich pohybuje aj po Spišskej Novej Vsi. Čo všetko s nimi rieši mestská polícia?

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia o bezdomovcoch v Spišskej: Koľko ich je a ako to v praxi vyzerá so sankciami?
Zdroj: TASR

Potulujú sa mestom, spia na lavičkách v parku. Niektorí robia neporiadok, alebo žobraním obťažujú okoloidúcich. Podľa slov zástupcu náčelníka mestskej polície Andreja Boroňa majú mestskí policajti vedomosť o 35 bezdomovcoch. Z toho je 8 žien a 27 mužov.

„Zdržiavajú sa najmä na frekventovaných miestach, kde spôsobujú znečisťovanie svojho okolia. Prespávajú na lavičkách a tým obmedzujú ostatných obyvateľov, počas chladnejších nocí zase prespávajú v chodbách a pivniciach obytných domov,“ ozrejmil Boroň.

Ako vysvetlil mestská polícia môže s nimi zjednať nápravu uprataním, alebo vykázaním z obytných domov. „Finančné sankcie buď nie sú možné, prípadne sa míňajú účinkom,“ doplnil s tým, že pokiaľ nedochádza k porušovaniu verejného poriadku nie je možné niekoho pranierovať len za to, že je bezdomovec.

Agresivita u bezdomovcov je podľa jeho slov skôr výnimočná, v ojedinelých prípadoch pod vplyvom alkoholu sú skôr agresívni medzi sebou, ako voči verejnosti. „V jednom či dvoch prípadoch sa stalo, že si bezdomovec privolal hliadku mestskej polície, keď mal problém s iným bezdomovcom,“ uzavrel zástupca náčelníka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM