Miroslav Pomajdík Správy

Mesto zverejnilo neplatičov daní na svojom webe: Súkromná firma dlží 235 000 eur!

Mesto Spišská Nová Ves aj tento rok využilo možnosť, ktorú mu povoľuje zákon a zverejnilo dlžníkov na miestnych daniach a poplatku za komunálny odpad na svojej internetovej stránke. V zozname sa nachádza 24 firiem a približne 650 obyvateľov mesta, ktorí dokopy dlžia 906 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zverejnilo neplatičov daní na svojom webe: Súkromná firma dlží 235 000 eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

Do zoznamu dlžníkov, ktorý je zverejnený na internetovej stránke mesta, sa pridávajú občania v tom prípade, keď dlžia viac ako 160 eur a tie firmy, ktorých pohľadávky presiahli sumu 1 600 eur. Zoznam je pravidelne aktualizovaný a mesto z neho vyradí tých, čo si uhradia nedoplatky v plnej sume.

V roku 2013 bolo 508 exekúcií

Ako nás informoval vedúci oddelenia správy daní a poplatkov Pavol Košalko, nedoplatky na miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady k 31. 12. 2013 tvoria celkovú sumu 906 tisíc eur, z toho nedoplatok u právnických osôb je 418 tis. eur a u fyzických osôb 488 tis. eur.

Mesto pri vymáhaní nedoplatkov využíva všetky zákonné možnosti, ako zaslanie výziev na zaplatenie nedoplatku, až po daňové exekučné konanie. „Je to konanie, v ktorom sa zamestnancami Mestského úradu oddelenia správy daní vymáhajú daňové nedoplatky. Tejto činnosti sa venujeme systematicky a v roku 2013 sme vykonali 508 exekúcií a získaná čiastka dosiahla výšku 197 tis. eur,“ povedal Pavol Košalko a doplnil, že právo na vymáhanie daňového nedoplatku zaniká po 20 rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol.

Najvyššia dlžoba

Najväčšiu sumu dlží mestu súkromná firma, u ktorej sa podlžnosť vyšplhala až na neuveriteľnú sumu 235 tisíc eur! Táto spoločnosť je však v likvidácii a za tohto stavu už nie je možná exekúcia. „Na základe zverejnenia informácie v obchodnom vestníku o tom, že daňový subjekt je v konkurze, mesto Spišská Nová Ves prihlasuje svoje pohľadávky za účelom ich uspokojenia u jednotlivých správcov konkurznej podstaty. Týmto krokom sa prerušujú všetky exekučné konania vedené správcom dane, t. j. mestom Spišská Nová Ves voči daňovým subjektom. Pohľadávky jednotlivých veriteľov sú uspokojované postupne podľa plánu speňažovania majetku úpadcu,“ ozrejmil Pavol Košalko.

Čo sa týka jednotlivých obyvateľov mesta, tak najvyššia podlžnosť je vo výške niečo nad 4 tisíc eur. „Na znižovanie nedoplatkov mesto využíva aj inštitút osobitného príjemcu. Prostredníctvom osobitného príjemcu vymáhame nedoplatky od 58 dlžníkov. V roku 2013 sme týmto spôsobom získali čiastku cca 9 tisíc eur,“ uzavrel Košalko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM