Miroslav Pomajdík Samospráva

Mesto zrejme čaká súd: Prokuratúre sa nepáči výška miestnych daní za odpady!

Ešte 27. augusta 2013 bol mestu Spišská Nová Ves doručený protest prokurátora proti Všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) mesta o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Mestskí poslanci na poslednom zasadnutí tomuto protest nevyhoveli.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zrejme čaká súd: Prokuratúre sa nepáči výška miestnych daní za odpady!
Zdroj: Webnoviny.sk

Prokuratúra si myslí, že mesto Spišská Nová Ves pri miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady porušuje zákon, lebo prekračuje zákonom stanovené 10-násobné rozmedzie medzi jednotlivými sadzbami.

Protest prokuratúry rieši 36 slovenských miest

Rovnaký problem riešia aj v ďalších 36-tich mestách na Slovensku, ktoré obdržali tak isto v tejto veci protest prokuratúry.

Momentálne sa najnižšia ročná sadzba dane na území mesta Spišská Nová Ves platí podľa tohto VZN za stavby na bývanie a drobné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu, za stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej pôdohospodárskej predukcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu, ktorá je na úrovni 0,210 eura za každý aj začatý m2 zastavanej plochy.

Najvyššia sadzba je v tomto VZN určená za stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a so zárobkovou činnosťou, ktorá je na úrovni 2,808 eura za každý aj začatý m2 zastavanej plochy.

Tu je podľa prokuratúry problém, lebo podľa zákona by rozdiel medzi týmito položkami mal byť maximálne 10-násobný, čiže, keď má mesto najnižšiu daň určenú na úrovni 0,210 eura, tak maximálna daň má byť na úrovni 2,10 eura a nie 2,808, ako to určuje mesto.

Prokuratúra sa chce obrátiť na súd

Podľa prokuratúry, mesto prijalo VZN o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v decembri 2012, čiže po ustanovení novej novely, ktorá začala platiť od 30. novembra 2012 a v ktorej sa píše o maximálnom 10-násobnom rozmedzí medzi poplatkami. Ak by mesto upravilo vrchnú sadzbu na prokuratúrov určených 2,10 eura, tak by prišlo ročne v rozpočte o 130 000 eur.

Mesto konzultovalo protest prokuratúry aj s Ministerstvom financií SR, ktoré je autorom tohto zákona a to im potvrdilo správnosť ich výkladu. Predstavitelia mesta sa tiež bránia tým, že aktuálne sadzby daní boli v tomto prípade rovnaké, ako v roku 2012, čiže tým neporušili ani novelizovaný zákon a nemuseli ceny upravovať.

Na mestskom zastupiteľstve bolo odporúčané, aby sťažnosti prokuratúry poslanci nevyhoveli. Primátor Ján Volný povedal, že politikou mesta je už niekoľko rokov dane nezvyšovať a terajšia sadzba je druhou najnižšou zo všetkých miest na Slovensku. Myslí si, že mesto nič neporušilo, keď výšku dane nemenili. Poslanci nakoniec sťažnosť prokuratúry odmietli. Tá sa preto obráti na súd.

Na radnicu zatiaľ žiadne informácie o začatí súdneho konania neprišli . „Okrem informácií od kolegov z ostatných samospráv, ktorí sa k problematike postavili rovnako ako Spišská Nová Ves, nemáme z prokuratúry ani zo súdu žiadnu odozvu,” informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM