JAB Rôzne

Mega posúch aj rapkáč: Týmto sa opäť môžu popýšiť Hrhovčania, FOTO A VIDEO

Na tradičnom festivale neďaleko Spišskej sa bolo aj tento rok na čo pozerať. Hrhovčania neostali svojej povesti nič dlžní a okrem mega výrobku nakŕmili aj takmer celú obec.

Ilustračný obrázok k článku Mega posúch aj rapkáč: Týmto sa opäť môžu popýšiť Hrhovčania, FOTO A VIDEO
26
Galéria

Každý rok je v druhej polovici augusta v Spišskom Hrhove poriadne veselo. Pravidelne sa tu totiž koná zaujímavé podujatie pod názvom Harhovske čuda a zabaviska. Počas uplynulého víkendu to bol jubilejný 15. ročník.

Typickým znakom Harhovských čúd je, že každý rok vyrobia Hrhovčania nejaký mega výrobok, ktorý je okrem poriadnych rozmerov aj funkčný. Tento rok sa popasovali s rapkáčom no návštevníkov podujatia čakalo aj prekvapenie.

Posúch úctyhodných rozmerov a rapkáč ako miestny rozhlas
2
Galéria

Maxi rapkáč

„Každý rok sa snažíme niečo zaujímavé vyrobiť. Máme už okolo dvadsať výrobkov. Niektoré sú zapísané v v Guinessovej knihe rekordov, niektoré zase v Knihe slovenských rekordov a niektoré nie sú zapísané nikde. Nikdy to ale nie je o tom, kde je to zapísané, ale o tom, že na myšlienke a výrobe spolupracuje celá obec,“ povedal starosta obce Vladimír Ledecký. „Dnes je ťažké vypýtať sa od manželky na pivo, ale keď doma poviete, že idete so starostom vymýšľať rekord, tak je to iné,“ žartoval.

Tento rok sa podľa jeho slov rozhodli vyrobiť rapkáč, ktorý je presne tri metre dlhý a meter široký. Ako spomenul starosta, rapkáč bude slúžiť ako obecný rozhlas. „Už sa nám raz podarilo vyrobiť mega košeľu a občania si zvykli, že keď ju vyvesíme, tak o tri dni sa bude niečo diať. Tak to bude aj s rapkáčom, ktorý má poriadny zvuk. Prostredníctvom neho budú všetci vedieť, že sa ide v obci niečo konať,“ vysvetlil.

Posúch pre pol dediny

Na jubilejnom ročníku nechýbal počas dvoch dní ani bohatý kultúrny program či rôzne zaujímavé súťaže. Hľadanie ihly v kope sena, súťaž o najdlhší trúb, či tipovanie počtu fazuliek v pohári, sú typické pre tento festival. „Počas tohto ročníka máme po obci aj rozmiestnené jednotlivé kusy našej budúcej rozhľadne, ktorá by mala byť inštalovaná na jeseň na Medveďom vrchu,“ priblížil starosta.

Minulý rok vyrobili Hrhovčania poriadnu panvicu, z ktorej by sa najedla takmer celá obec, tak sa ju rozhodli tento rok vyskúšať upečením mega posúcha. Ako starosta prezradil, prvý skúšobný posúch už skúšali upiecť pred podujatím a vtedy mal o obed postaraný celý obecný úrad. Posúch pripravovali priamo v centre obce a za pomoci starostu ho vaľkali maxi váľkom.

„Posúch bude mať priemer 1,9 metra a potrebovali sme naň šesť kíl múky, vodu a desať lyžíc soli,“ povedali nám hlavné pekárky pred jeho prípravou. Hoci sa posúch pri otáčaní trochu potrhal, pochutili si na ňom všetci prítomní. Nečudo, keď bol potretý špeciálnou marinádou, vyrobenou z medu, vína a cesnaku.

Ako to vyzeralo na Harhovskych čudach a zabaviskach si môžete pozrieť aj v našich galériách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: V Spišskom Hrhove bolo veselo, nechýbali ani  mega výrobky
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM