JAB Rôzne

Matúš zo Spišskej o fotení svadieb: Na týchto miestach cvakám zaľúbencov najradšej!

Čoraz známejší fotograf Matúš Pramuka zo Spišskej Novej Vsi fotí čoraz viac svadieb. Dostal sa k tomu, ako tvrdí náhodou a chytilo ho to za srdce tak, že sa to stalo jeho zamestnaním. Kde najradšej fotí a čo ho na fotení uchvátilo najviac nám prezradil v rozhovore pre náš portál.

Ilustračný obrázok k článku Matúš zo Spišskej o fotení svadieb: Na týchto miestach cvakám zaľúbencov najradšej!
Zdroj: Dnes24.sk

Fotograf Matúš fotil svoju prvú svadbu úplne náhodou pre približne štyrmi rokmi. „Na prvú svadbu si pamätám veľmi dobre. Kamarátka hľadala fotografa a nechcela nič špeciálne, tak som jej išiel nafotiť svadbu zadarmo. Chytilo ma to tak však natoľko, že už druhý rok sa tým živím,“ začal svoje rozprávanie pre Spišskú 24.

Najdôležitejšie je zachytiť emóciu

Spýtali sme sa na jeho začiatky a prečo práve svadby. „Každý fotograf začína tak, že fotí všetko krajinu, chrobáky či kvietky. No zistil som, že ja ako komunikatívny typ človeka mám predsa len bližšie k ľuďom. Ako som spomenul začal som náhodou a fotil som popri inom zamestnaní no čím viac som fotil, tým viac ma to začalo baviť. Chytila ma hlavne reportáž zo svadby,“ priznáva Matúš.

Ako nám ďalej prezradil, podľa neho je z každej svadby dôležitejšia reportáž ako portréty. „Snažím sa zachytiť na fotkách príbeh, aby niekto kto si tie fotky pozrie, mal pocit akoby na tej svadbe bol,“ opisuje Matúš svoj postoj s tým, že dobrá fotka nie je dobrou fotkou len vtedy, keď je všetko dôkladne nastajlované, ale hlavne vtedy keď je tam zachytená emócia.

Tri miesta sú ideál

Pre sobášiaci pár je práve svadba obrovským životným krokom a veľkým dňom D. Každý chce, aby všetko fungovalo ako má, aby mal okolo seba najbližších ľudí a krásne fotky. Aby sa mali čo ukazovať budúcim potomkom a aby mali spoločne načo o niekoľko rokov spomínať. Zvedaví sme boli, ako to celé prebieha a ako sa pripravuje samotný fotograf.

„Vždy pred svadbou sa stretnem s budúcimi mladomanželmi niekedy aj rok dopredu a snažím sa ich trochu spoznať. Rozprávame sa čo majú radi čo radi robia poprípade, aké miesta sú ich obľúbené. Čoraz častejšie sa v dnešnej dobe stáva, že ľudia si nevyberajú fotografa, len na základe jeho fotografií, ale aj podľa jeho osobnosti. Na fotenie sa pripravujem, aj tým že miesto, kde idem fotiť sa snažím dopredu preskúmať,“ prezrádza fotograf.

Ako doplnil vždy na stretnutí sa dohodne so snúbencami, na akých miestach sa budú fotiť. Podľa jeho slov je najlepšie fotiť sa na troch rôznych miestach. „Jedno je málo a päť je veľa. Nerád fotím dvakrát na tom istom mieste,“ dodáva Matúš.

Čím netradičnejšie miesto, tým lepšie

Nezanedbateľné je aj prostredie. Spýtali sme sa, aké miesta v Spišskej a okolí preferujú zaľúbenci aj to, kde fotí Matúš najradšej? „ Zaujímavosťou je, že už nikto zo Spišskej a blízkeho okolia sa nechce fotiť v Markušovskom kaštieli, lebo sa tam fotia všetci. Naopak, ľudia z Krompách a iných miest vyhľadávajú miesta v Spišskej poprípade v Markušovciach.“

Podľa Matúša je pekných miest na Spiši veľa. Ako priznáva, on má rád netradičné miesta, ako sú zrúcaniny, opustené miesta, schátrané objekty a hlavne nesmie chýbať príroda. Pekné zábery sú však pre neho z pohľadu fotografa aj v mestskom parku, pri Levočskej bráne či vo vstupnej bráne Spiša v Slovenskom raji. „Mňa ukecáte na čokoľvek. Nemám problém so žiadnym prostredím. No k tigrovi by som nešiel,“ smeje sa Matúš.

Práve deň v nášho rozhovoru bol fotiť zaľúbencov na Spišskom hrade a na lyžiarskom vleku. No nie len domáce prostredie láka zamilované páriky. „Minulý rok som bol fotiť v Chorvátsku, lebo snúbenci zbožňovali more a taktiež som bol fotiť svadbu vo Švajčiarsku,“ dopĺňa fotograf. O ďalšie zážitky z fotenia nebude mať mladý fotograf núdzu, ako nám prezradil už prijíma objednávky na rok 2016. Lebo tento rok má už pomaly obsadený.

Foto: archív Matúš Pramuka

Svadobné foto z dielne Matúša Pramuka zo Spišskej
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM