Správy

Levočská nemocnica sa má čím pochváliť: Zaviedla unikátnu metódu v chirurgii na Spiši

Poriadna novinka. Nemocnica v Levoči zaviedla na chirurgickom oddelení unikátnu metódu v rámci regiónu Spiša. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Levočská nemocnica sa má čím pochváliť: Zaviedla unikátnu metódu v chirurgii na Spiši
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica Levoča

Unikátnu metódu v rámci regiónu Spiša, ktorou sa počas operácie zisťuje prekrvenie tkaniva pri operáciách na tráviacom trakte, začali používať lekári na chirurgickom oddelení Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL.

Prvá operácia

V týchto dňoch prvú operáciu s použitím indocyanínovej zelenej (ICG) látky, ktorej 1 ampulka stojí necelých 160 eur, vykonal primár chirurgického oddelenia Edward Huľo so svojim operačným tímom lekármi Ľubomírom Strelkom a Miriam Kleinovou. Nová metóda sa môže využívať aj vďaka špeciálnej optike a kamere Karl Storz, ktorá umožňuje prepínanie rôznych svetelných spektier a zobrazenia látky ICG počas operácie.

Zavedenie tejto metódy má podľa nemocnice obrovský prínos pre pacientov, ktorým sa viacnásobne znižuje možnosť dehiscencie a leaku (úniku črevného obsahu) z anastomózy. „Látka indocyanínová zelená sa aplikuje do žily počas operácie. Táto sa po krátkej distribúcii v tele viaže na sérové bielkoviny. Peroperačne sa ICG po prepnutí svetelného spektra na kamere vysvieti v tkanive s dobrým prekrvením. Tým vieme presne určiť, či krvné zásobenie spojenia tráviaceho traktu je bezpečné,“ objasnil účel novej metódy Ľubomír Strelka.

Široké využitie

ICG látka má široké spektrum využitia. Táto metóda sa dá použiť aj pri detekcii všetkých spádových lymfatických uzlín, ktorých odstránenie je dôležité pri operáciách nádorov tráviaceho traktu. Používa sa aj pri identifikácii priebehu žlčových ciest a lokalizácie metastáz v pečeni.

Oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie, pod ktorú spadajú aj všetky odborné ambulancie, je kmeňovým oddelením nemocnice, poskytujúce komplexnú chirurgickú starostlivosť v rámci akútnej a elektívnej medicíny.

„Sme radi, že sa naše oddelenie chirurgie pozitívne rozvíja a môžeme poskytnúť pacientom stále nové, bezpečnejšie, modernejšie a komfortnejšie metódy, čo samozrejme súvisí so skvalitňovaním technického vybavenia pracovísk. V tomto nastavenom trende plánujeme pokračovať, čo pomôže našej nemocnici k rozšíreniu spektra poskytovanie zdravotnej starostlivosti vyššieho štandardu,“ povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška .

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

V Levočskej nemocnici zaviedli na chirurgii pozoruhodnú metódu
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica Levoča
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM