JAB Rôzne

Levoča sa môže pochváliť ľadovým betlehemom: Vychutnajte si nádheru na fotkách

V susednej Levoči počas vianočného remeselného trhu vzniklo parádne dielo. V mestskom parku môžete obdivovať ľadový betlehem.

Ilustračný obrázok k článku Levoča sa môže pochváliť ľadovým betlehemom: Vychutnajte si nádheru na fotkách
11
Galéria
Zdroj: Vladimír Maľák

Takmer dvojmetrové sochy z ľadu skrášľujú od tejto soboty námestie v Levoči. Počas tradičného remeselného vianočného trhu vyrástol v mestskom parku ľadový betlehem.

Jeden a pol tony ľadu

Ako povedal pre náš portál vedúci útvaru kultúry a propagácie Vladimír Maľák, ľad dorazil do Levoče z poľského Wroclavu. „Prišlo dvanásť blokov ľadu spolu vo váhe 1 a pol tony,“ priblížil s tým, že dvaja ľadosochári Miroslav Trnovský a Adam Bakoš (autor ľadového domu na Hrebienku) sa po postavení stavby z ľadových blokov hneď aj pustili do samotného vyrezávania.

Podľa jeho slov na začiatku boli potrebné na hrubé opracovanie elektrické píly a postupom času, ako sochy dostavali svoj tvar, prichádzali na rad aj jemnejšie nástroje. „Pre úplné vyhladenie a získanie lesklého efektu použili teplovzdušnú pištoľ ," opísal Maľák.

Zdroj: Vladimír Maľák

7 hodín práce

Od priprav až po finálnu podobu trvala práca ľadosochárom približne 7 hodín. „Ľadový betlehem sme po dokončení nasvietili farebným svetlom, aby toto dielo získalo ešte väčšie čaro,“ prezradil vedúci útvaru kultúry. Ako doplnil, v priaznivých podmienkach ako sú teraz, by mohlo vydržať skrášľovať levočské námestie dosť dlho.

Len pre zaujímavosť, socha Jozefa a Márie má výšku 180 centimetrov, Ježiško v kolíske má približne 70 centimetrov. „Osvetlenie ľadového betlehemu sa zapína automaticky spolu s verejným osvetlením na námestí,“ uzavrel Maľák.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Krása na námestí v obrazoch: Betlehem postavili z ľadu!
11
Galéria
Zdroj: Vladimír Maľák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM