Miroslav Pomajdík Samospráva

Levoča má už rozpočet na rok 2014: V meste sa vybuduje komunitné centrum a opravia zastávky

Vo štvrtok sa konalo v Levoči mestské zastupiteľstvo, na ktorom poslanci po dvojhodinovej diskusii schválili rozpočet mesta na budúci rok. Levoča tak bude v roku 2014 hospodáriť s 8,7 mil. korún. Oproti tomuto roku je to zníženie o 150 000 eur a v porovnaní s rokom 2012 ide o pokles až 500 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Levoča má už rozpočet na rok 2014: V meste sa vybuduje komunitné centrum a opravia zastávky
Zdroj: TASR

„Je to spôsobené tým, že je výpadok v daňovej časti prostriedkov poukázaných územnej samospráve a nižšie sú aj nedaňové príjmy, napríklad z odvodov z prenajatých pozemkov a nehnuteľností. Práve v týchto položkách očakávame nižšie plnenie príjmov, a preto je rozpočet nižší,“ zdôvodnil primátor Levoče Miroslav Vilkovský a doplnil, že u Levočanov sa tento rok zvýšila disciplína pri platení miestnych daní a poplatkov.

Inštitút osobitného príjemcu sa osvedčil

Od roku 2012 funguje v meste Inštitút osobitného príjemcu, ktorý má za úlohu výber nedoplatkov, ktoré sa nakopili za posledné roky. Inštitút mal ročne vybrať 192 000 eur, darilo sa mu však nad očakávania. „Tých 192 000 eur bol plán, avšak skutočnosť je taká, že táto suma sa nám podarila naplniť už za prvý polrok 2013, takže do konca roka by sme mali vybrať 325 000 eur,“ konkretizoval Vilkovský.

Inštitút sa osvedčil aj ako účinný preventívny nástroj pri platení bežných daňových povinností a poplatkov. V tomto roku sa už za deväť mesiacov podarilo vybrať až 97% ročného plánu pri miestnych daniach a poplatkoch. „Dosiahli sme tak aj zvýšenie disciplíny plnenia si daňových povinností hlavne u skupín obyvateľstva, ktoré si z akéhokoľvek dôvodu tieto povinnosti neplnili a nedoplatky sa len nabaľovali,“ vysvetlil primátor.

V meste vznikne komunitné centrum

Jednou z priorít mesta na rok 2014 je vybudovanie komunitného centra, na ktorého realizáciu je pripravených 110 000 eur. „Potom je to určite modernizácia autobusových zastávok mestskej hromadnej dopravy a pokiaľ nám to ministerstvo financií schváli, tak aj rekonštrukcia časti Kláštorskej ulice. V neposlednom rade je to aj druhá etapa rekonštrukcie námestia, pokiaľ budeme úspešní s projektom. To však budeme vedieť až v priebehu mesiaca december,“ vymenoval priority primátor Vilkovský.

Primátor tiež doplnil, že jeho cieľom je aj dobudovanie klziska, na ktorého dokončenie a zakrytie bude potrebných približne 1,3 milióna eur. Financie na dostavbu by mali pochádzať zo štátnych, mestských a súkromných zdrojov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM