JAB Kultúra

Letné podujatia sú v plnom prúde: TOP 5 akcií, ktoré ešte môžete zažiť v okolí Spišskej

K letu neodmysliteľne patria aj rôzne tradičné či menej tradičné podujatia. Je tomu tak aj v okolí nášho mesta. Tieto z nich rozhodne radíme zažiť...

Ilustračný obrázok k článku Letné podujatia sú v plnom prúde: TOP 5 akcií, ktoré ešte môžete zažiť v okolí Spišskej
Zdroj: TASR

Prázdninové obdobie okrem oddychu prináša aj veľa zábavy a podujatí nielen v Spišskej, ale aj v blízkom okolí. Spišská už má za sebou 63. ročník Spišského trhu a ďalšie podujatia nás čakajú. Tentokrát sme sa však zamerali na blízke okolie a vybrali sme päticu podujatí, ktoré radíme zažiť.

Tajomná Levoča

20. a 21. júla

Už len pár dní nás delí od zaujímavého a pravidelného podujatia u našich susedov. Tajomná Levoča odštartuje už tento piatok a pre domácich a návštevníkov je pripravený bohatý program. Predstaví sa napríklad česká skupina Čechomor, svoj hudobný talent predvedie aj slovenský Ed Sheeran – Chris Ellys a nielen pre mladšiu generáciu je pripravené vystúpenie známych raperov.

Neopakovateľným a jedinečným bude určite aj program živých sôch Big names. Pre potešenie oka je tento rok premiérovo pripravená ukážka netradičného vizuálneho umenia, kedy umelec maľuje na plátno. Program na hlavnom pódiu počas dvoch dní spestria rôzne sprievodné podujatia a súčasťou bude aj každoročný medzinárodný Karpatský remeselný trh.

Kobuľa fest

27. a 28 júla

Na konci júla si opäť prídu na voje všetky vekové kategórie a to na štvrtom ročníku tradično-netradičného festivalu v Jamníku. Kobuľa fest je najväčší Open Air festival na Spiši a ponúka na jednom mieste folklór, tradície a populárnu hudbu. Tento rok sa môžete tešiť na slovenského rapera EGA, skupinu Desmod, Helenine oči či Mariána Čekovského. Folklórnu zložku doplní Detská spevácka skupina Šafolka, folklórny súbor Čačina, Kollárovci a mnoho iných.

Súhradnice

4. augusta

Počas leta je pripravený na Spišskom hrade taktiež bohatý kultúrny program a rôzne podujatia. Tento rok sa tam bude konať v prvú augustovú sobotu medzinárodný kultúrny festival – Súhradnice, ktorý sa koná každý druhý rok. Tešiť sa môžete na historický sprievod, profesionálne šermiarske súboje, rytierske turnaje na koňoch či akrobatickú či nočnú ohňovú šou. Nebudú chýbať ani živé sochy a podujatie spestrí koncert Lukáša Adamca.

Harhovské čudá a zabaviská

17. a 18. augusta

Netradičný názov, zaujímavý program a pravidelné podujatie nás v auguste čaká aj v neďalekom Spišskom Hrhove a to v druhej polovici augusta. Okrem nadrozmerných vecí, ktoré každý rok Hrhovčania počas tohto festivalu vyrábajú, nebude chýbať ani kultúrny či sprievodný program.

Vychutnať si budete môcť napríklad kaštieľ Csákyovcov či remeselnú dielňu. Na svoje si prídu aj deti, pre ktoré budú pripravené rôzne aktivity či súťaže. V kultúrnom programe počas dvoch dní vystúpia Heľenine oči, Zuzana Smatanová, Adam Ďurica, Traky a Sima.

Smižianska vareška

25. augusta

Premiérové podujatie pripravili počas leta naši najbližší susedia. V Smižanoch koncom augusta odštartuje prvý ročník športovo- zábavného podujatia pre rodiny. Okrem tradičných súťaži, akými budú bežecké zápolenia, turnaj v malom futbale či štafetový beh rodín, budú pripravené aj tie netradičné.

Svoje sily si budú môcť ľudia zmerať v pribíjaní klincov, v hode čižmou do diaľky či pití piva so slamkou. Nebude chýbať ani súťaž vo varení gulášu rodín, ktoré prvýkrát zabojujú o putovnú Smižiansku varešku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM