Rôzne

Letná sezóna na Spišskom hrade? Pripravené sú viaceré podujatia

Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku, Spišský hrad, sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. A pre turistov pripravili viacero podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Letná sezóna na Spišskom hrade? Pripravené sú viaceré podujatia
Zdroj: TASR

Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré Spišský hrad spravuje, viacero podujatí.

Rekordná návštevnosť

„Návštevnosť Spišského múzea v Levoči bola v roku 2016 rekordná. Spôsobila to najmä vysoká návštevnosť Spišského hradu, ktorého prevádzka však nie je celoročná. Na hrade sme mali 209 110 návštev­níkov. V celom múzeu, teda Spišský hrad a expozície v Levoči, to bolo takmer 250 000 ľudí,“ povedala riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči Mária Novotná. Podľa jej ďalších slov návštevnosť v múzeu ako celku bola v minulosti už aj vyššia. „Štatistiku sledujeme od roku 1989, odkedy Spišský hrad spravujeme. S určitosťou viem povedať, že takáto návštevnosť na samotnom hrade ešte nebola,“ uviedla.

Na čo sa môžeme tešiť?

Na letnú turistickú sezónu pripravilo múzeum na hrade viaceré aktivity. Jej otvorenie je naplánované na 6. mája, o deň neskôr sa uskutoční slávnostná svätá omša v kaplnke sv. Alžbety. „Za uplynulých zhruba 20 rokov sme organizovali viacero aktivít, ale stavili sme na to, aby sme robili pravidelne aj menšie akcie. Zamerali sme sa hlavne na rodiny s deťmi,“ priblížila. Ako jedno z najznámejších a pre hrad charakteristických podujatí uviedla Školu princezien. „Keďže spolu s rodičmi prišli aj chlapci, zvažujeme, že budeme robiť aj Školu pre princov. Stretli sme sa aj s tým, že na túto akciu prišli vyobliekané ako princezné nielen dievčatá, ale aj ich mamy,“ dodala. Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude 20. mája, pripravujú na hrade prvú tohtoročnú nočnú prehliadku so živými sochami.

Spišský hrad je príkladom stredovekého kráľovského hradu. Vznikol na konci 12. a začiatkom 13. storočia. Už koncom 13. storočia mal takmer dnešnú rozlohu. Patril kráľovským dynastiám Arpádovcov, Anjouovcov, neskôr Zápoľským, Thurzovcom a Čákiovcom. V roku 1993 bol zapísaný do Svetového zoznamu prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM