JAB Rôzne

Lekár, ktorého v Spišskej pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Korimom

Psy, mačky, ale aj exotické plazy či vtáky... Tieto všetky zvieratá už prešli rukami známeho spišskonovoveského veterinára Jána Korima. V rozhovore nám povedal viac nielen o svojej práci ale aj o tom, čo všetko zažil počas svojej dlhoročnej praxe.

Ilustračný obrázok k článku Lekár, ktorého v Spišskej pozná množstvo milovníkov zvierat: EXKLUZÍVNY rozhovor s veterinárom Korimom
Zdroj: Dnes24.sk

Veterinár Ján Korim síce nie je rodený Novovešťan no v Spišskej Novej Vsi pôsobí od roku 1987. Práci veterinára sa celkovo venuje už 34 rokov. My sme ho pre vás vyspovedali v rozhovore.

Prečo ste si vybrali práve toto povolanie? Pochádzate z lekárskej rodiny?

Nie nikto v mojom okolí nebol veterinár, no ja som odmalička chcel byť veterinárom. Ako ja hovorím, veterinárom som sa narodil a veterinárom aj zomriem.

Mali ste už od detstva teda dobrý vzťah k zvieratám?

Mal a veľmi som túžil mať zvieratko už ako chlapec. No ja som bohužiaľ vyrastal v činžiaku a vtedy sa zvieratá nesmeli chovať v bytoch. Mal som rybičky a keď som mal osem rokov, tak som uprosil rodičov aby mi kúpili sliepku a kohúta a tie som choval pri garážach.

A teraz máte doma nejakých zvieracích kamarátov?

Keďže som ako malý chlapec nemohol mať veľa zvierat po presťahovaní sa do Spišskej som si to vykompenzoval a mal som plný dvor zvierat. Choval som 300 zajacov, 500 sliepok, 25 jahniat, teliatko, kozy, prasiatko, mačky a psov. Teraz už však chovám len dvoch psov a jednu mačku.

Ako si spomínate na svoje začiatky, poprípade prvý zákrok?

Prvý zákrok bol hneď pôrod kravy na družstve. Trápil som sa s ňou šesť hodín v noci, bolo dvadsať stupňov pod nulou, ale nakoniec to dobre dopadlo.

Dá sa spočítať koľkým zvieracím pacientom ste sa už za tie roky pomohli?

Keď som začínal neboli veterinárne ambulancie, ale ako zverolekár som dostal pridelený nejaký obvod, kde zvyčajne patrilo niekoľko obcí a jedno družstvo, tak sa tie zvieratá dajú rátať na desaťtisíce. Ved len na družstve som mal na starosti 4000 dojníc či 5000 oviec.

Ktoré zvieratká sú vašimi najčastejšími pacientmi?

Najčastejšími pacientmi sú psy a mačky, ale našimi pacientmi sú aj drobné hlodavce ako morčatá, škrečky či rôzne druhy vtákov. Dokonca sme operovali aj hada, ktorý zjedol teplomer aj s prísavkou na sklo.

Ošetrovali ste počas vašej praxe aj nejaké exotické zvieratá okrem hada?

Keď bol v Spišskej cirkus tak som operoval také šesťdesiatkilové levíča a ošetroval som aj slona. Taktiež patril k cirkusu, ale to bolo ešte v Rimavskej Sobote.

Aké problémy najčastejšie trápia zvieratá Novovešťanov?

Naša práca má široký záber, od bežnej prevencie ako sú vakcinácie, až po náročné chirurgické zákroky. Najčastejšie sú to však alergie, kožné choroby, nádory, žalúdočné problémy či zubný kameň.

Čo je na vašej práci najnáročnejšie?

Medicína celkovo je o zodpovednosti a o pokore. Nikdy neviete hoci spravíte všetko, tak ako sa má, ako to pre toho pacienta skončí. Aj najbanálnejšia vec sa môže skončiť tragicky. Pokora a zodpovednosť bez toho to nefunguje. Najnáročnejšia je správna diagnostika ochorení, v súčasnosti nám však pomáhajú moderné medicínske prístroje. Ďalej je to práca s majiteľmi a najväčším nepriateľom v našej práci je internet, lebo všetko si ľudia vyhľadajú na googli a potom nám radia, ako by sme to mali robiť.

Aj keď je vaša práca náročná, máte určite aj pekné zážitky, na ktoré rád spomínate…

Máme veľa pekných a veselých zážitkov. Pekný zážitok je to, keď príde majiteľ a povie, že zviera je zdravé a nič mu nie je. S tými veselými sa stretávame dennodenne, či už zo strany našich pacientov alebo ich majiteľov.

Zažili ste aj nejakú kurióznu požiadavku od majiteľa zvieratka?

Pamätám si na požiadavku jedného pána, ktorý prišiel do ambulancie bez zvieratka s požiadavkou, aby sme mu niečo pichli, lebo má so svojou manželkou psí život.

Vy ste okrem toho, že ste zverolekár aj vášnivý poľovník. Neprieči sa táto záľuba vášmu povolaniu?

Väčšina ľudí si myslí, že poľovník iba loví, ale to je tá posledná vec. Poľovníkom som od svojich devätnástich rokov a s tým je hlavne spojená ochrana a kŕmenie zvery či zveľaďovanie revíru. Zvieratá vo voľne žijúcej prírode sa odčervujú, vyšetrujeme z trusu rôzne parazity. Strieľanie to je to posledné a hlavne likvidujú sa výradové kusy (choré a staré zvieratá).

Keďže ste dlhé roky poľovníkov stretli ste už napríklad pri svojich potulkám lesom, napríklad medveďa?

Stretol bol odo mňa asi na dva metre. Bol som na posede a on si sadol pod posed a brúsil si pazúry. Nebolo mi všetko jedno, keďže maco mal okolo dvesto kíl a medvede sú vynikajúci lezci.

Určite máte aj iné aktivity, aby ste vypli. Ako relaxujete?

Chodím na ryby, alebo do lesa na prechádzku so psíkom.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM