JAB Rôzne

Lampiónový sprievod, sovietske zástavy i novinky z mikrovlnky: Aj takýto bol život v Spišskej pred 25 rokmi

November 89 nebol len o Nežnej revolúcii. Bol to aj mesiac ako každý iný. Aký bol život v našom meste za socializmu?

Ilustračný obrázok k článku Lampiónový sprievod, sovietske zástavy i novinky z mikrovlnky: Aj takýto bol život v Spišskej pred 25 rokmi
Zdroj: Dnes24.sk

Tieto dni si pripomíname 25. výročie od takzvanej Nežnej revolúcie, ktorá sa odohrala v novembri 1989. O jej priebehu a zlomových okamihoch sme už písali. S dídžejom Liptákom sme zaspomínali na diskotéky a z kroniky gymnázia sme sa dozvedeli, že do revolúcie sa zapojili aj študenti a žiaci spišskonovoveského gymnázia. Ako to ovplyvnilo ďalší chod školy sa dočítate tu. Okrem revolúcie sme našli pre vás aj ďalšie zaujímavosti zo života Novovešťanov, ako ich zachytil týždenník Spišské hlasy.

Oslavy VOSR

Oslavy VOSR a otvorenie mesiaca československo-sovietskeho priateľstva sa uskutočnili v okrese Spišská Nová Ves pod heslom Tvorivou prácou rozvíjame revolučný odkaz Veľkého októbra. „V okresnom meste budú dňa 6.11.1989. Oslavy začnú slávnostným zápisom do knihy cti OV KSS. Popoludní o 14.30 položíme vence k pamätníku oslobodenia. O 15.00 hodine začne slávnostná akadémia v Dome Kultúry ROH Po internacionále vystúpi sovietsky súbor. O 17.15 sa pracujúci a naša mládež stretne v lampiónovom sprievode,“ písalo sa v týždenníku.

A ďalej informácia pokračovala. „Pri tejto príležitosti budú od pondelka do stredy vyvesené na všetkých štátnych a verejných budovách československé a sovietske zástavy. Odporúčame občanom, aby sa k tejto výzdobe pripojili.“

Hubove dni

Spišskonovoveské divadlo po päť večerou prichýlilo pod svoju strechu popredných umelcov. Mená ako Ladislav Chudík, Juraj Sarvaš, Dušan Jamrich, Vladimír Durdík, Vašo Patejdl, Martin Huba a ďalší vrátane hercov nášho divadla boli podľa autora článku zárukou dôstojných osláv nedožitých sedemdesiatin národného umelca Mikuláša Hubu na počesť ktorého sa slávnosť porozumenia v jeho rodisku konala. Druhý ročník v réžií pracovníkov MsKs bol hodnotený veľmi pozitívne.

Kto by to bol povedal…

Je názov článku v Spišských hlasoch v mesiaci november. Bývalá Sporiteľňa na Gotwaldovej ulici sa premenila na Lahôdky-Špecial. „Spišská Nová Ves má v centre mesta to čo jej dlho chýbalo. Služby rýchleho občerstvenia a doplnkového stravovania so stoličkovou kapacitou 16 miest,“ píše sa v Spišských hlasoch. Lahôdky sú zaradené do štvrtej cenovej skupiny. Aj tovar a prezentácia noviniek vám vyčarí na tvárach úsmev.

„Odbytové stredisko vytvára možnosti posedieť si v príjemnom a estetickom prostredí v centre mesta a zároveň ponúka náročným spotrebiteľom široký sortiment: presso kávu, nealko nápoje, cukrárenské a mäsové výrobky ako aj doplnkový sortiment. Nakoniec spomeniem novinku – výrobky tepelne pripravené v mikrovlnnej rúre, ako je teplý obložený sendvič, grilovaná klobása či zemiakové hranolky s kečupom.Na novinky z mikrovlnnej rúry srdečne pozývame,“ propagovali svoju zaujímavú ponuku lahôdky prostredníctvom týždenníka.

Zaspomínajte si spolu s nami na socík v Spišskej Novej Vsi aj nabudúce. O novej kancelárii Čedoku, elektrárni od zväzákov či príprave na spartakiádu si môžete prečítať už v nedeľu 30.11

Foto: archív mesto SNV

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM