Správy

Krásny úspech Spišského Hrhova: Známu dedinu ocenila medzinárodná porota!

Spišský Hrhov dosiahol veľmi pekný úspech. Známu obec ocenila medzinárodná porota. Starosta si prevzal až dve ceny.

Ilustračný obrázok k článku Krásny úspech Spišského Hrhova: Známu dedinu ocenila medzinárodná porota!
Zdroj: TASR

Starosta obce Spišský Hrhov Vladimír Ledecký si v maďarskej obci Tihany prevzal cenu za mimoriadne dosiahnuté výsledky vo viacerých oblastiach obnovy dediny a zároveň aj cenu za spolužitie všetkých skupín obyvateľov v obci. Informovala o tom manažérka pre komunikáciu a PR Slovenskej agentúry životného prostredia Iveta Kureková.

Zaujala ich aj obecná firma

Medzinárodná porota ocenila snahu obyvateľov Spišského Hrhova aktívne sa zapájať do obecného rozvoja, ako aj začlenenie rómskej komunity a vzájomné spolunažívanie obyvateľov obce. „Vznik vlastnej obecnej firmy nepriniesol obyvateľom len pracovné príležitosti, ale stal sa aj ekonomickým a hospodárskym motorom obce. Porotu zaujalo aj príkladne nastavené vzdelávanie a otvorená spolupráca mladej generácie,“ uviedla Kureková. Obec Spišský Hrhov ako víťaza národnej súťaže Dedina roka 2015 nominovala na Európsku cenu obnovy dediny Slovenská agentúra životného prostredia.

Víťazom hlavnej ceny je rakúska obec Fliess, ktorá zapôsobila na porotu podporeným vývojovým procesom postaveným na existujúcich silných stránkach a príležitostiach. „Sú to najmä účinná nízkoenergetická politika, moderná stavebná kultúra v rámci revitalizácie sídelného centra, vytváranie a udržiavanie vysoko kvalitných zariadení a služieb, ktoré sú zamerané na potreby všetkých generácií a skupín obyvateľstva, podpora poľnohospodárstva, hospodárstva, zamestnanosti, umenia a kultúry, ako aj starostlivosť a ochrana prírodnej a kultúrnej krajiny,“ vysvetlila Kureková.

Medzinárodná porota

Obce nominované do Európskej ceny obnovy dediny hodnotí medzinárodná porota, ktorá kladie dôraz na posilnenie ekologického poľnohospodárstva a lesného hospodárstva pri rešpektovaní kultúrnej krajiny, zodpovedné a šetrné zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi, aktivity v zmysle zabezpečenia mobility obyvateľov, ako aj miestneho zásobovania a miestnej zamestnanosti s ohľadom na regionálnu pridanú hodnotu.

Sleduje aj rozvoj sídla v zmysle ekonomických, ekologických, kultúrno-priestorových požiadaviek, tvorbu moderných sociálnych zariadení a sociálno-kultúrnych hodnôt, podporu motivácie vidieckych obyvateľov spoločensky sa angažovať a podporu účasti všetkých generácií a národností na hospodárskom, spoločenskom a kultúrnom živote.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM