Miroslav Pomajdík Správy

Komplexné opravy ciest a chodníkov v Spišskej: Toto všetko sa chystá

Okrem cestných komunikácií sú v zlom stave aj niektoré chodníky a preto si vyžadujú komplexnejšiu rekonštrukciu. Mestské výbory v Spišskej postupne predkladajú mestu požiadavky obyvateľov, ktorí upozorňujú na niektoré poškodené úseky chodníkov. Opravy sa budú realizovať v dvoch etapách.

Ilustračný obrázok k článku Komplexné opravy ciest a chodníkov v Spišskej: Toto všetko sa chystá
Zdroj: TASR

Chodníky na Gorazdovej ulici prejdú komplexnou rekonštrukciou

Veľká oprava chodníkov sa bude realizovať na Gorazdovej ulici: „Tento rok máme pripravenú súťaž a zaslané výzvy na predkladanie ponuky na rekonštrukciu chodníkov na Gorazdovej ulici. Preinvestovať by sa mala čiastka zhruba 20 000 eur bez DPH. Ide o rekonštrukciu chodníkov na ľavej strane, zatiaľ nepárne čísla,“ informoval vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ Spišská Nová Ves Peter Susa.

Chodníky a priľahlé schody sa tento rok opravili na Rázusovej ulici 32–38 a medzi číslom 16–28, na Hviezdoslavovej ulici 40–42 a momentálne sa robí oprava chodníka na Duklianskej ulici 1–3, čo bola požiadavka Mestského výboru č.8. „Ďalším požiadavkám zo strany Mestských výborov sa budeme venovať v blízkych mesiacoch. Všetko závisí od priebežného čerpania prostriedkov na vysprávky komunikácii, z ktorých potom dodatočne čerpáme na opravy chodníkov,“ doplnil Peter Susa.

V tomto roku sú naplánované opravy chodníkov na sídlisku Mier, na Triede 1. mája 16–20 a oprava krytu smerom na polikliniku na Jánskeho ulici. Podľa stavu financií by sa pristúpilo aj k oprave chodníkov na druhej strane Gorazdovej ulice. Rekonštrukcie sa robia prostredníctvom liatych, prípadne obalovaných asfaltov. Práce vykonáva najčastejšie firma Gajas s.r.o. a Brantner Nova s.r.o. Pri verejnej súťaži to závisí od výsledku verejného obstarávania.

Nové parkovacie miesta

V Spišskej pribudli aj nové parkovacie miesta. Parkovisko na Javorovej ulici sa rozšírilo o 8 nových miest a parkovisko na Krčméryho ulici o 15 miest. „V súčasnosti je zverejnená aj verejná súťaž vo vestníku na parkovisko na sídlisku Západ. Ide až o 70 miest na Kamenárskej ulici,“ konštatoval Peter Susa.

Opravy ciest

„V súčasnosti je vyhlásená verejná súťaž na rekonštrukciu ciest Rázusova, J. Matušku a Št. nábrežie (medzi okružnou križovatkou a Tr. 1. Mája),“ dopĺňa Peter Susa. Komplexná rekonštrukcia týchto ciest by mala prebehnúť v mesiacoch august a september 2013. Opravy budú hradené z rozpočtu mesta a odhadovaná hodnota zákazky je do 240 tis. eur.

Aj ďalšie cestné komunikácie v Spišskej čakajú výraznejšie zásahy. Informuje Peter Susa: „Rekonštrukciou prejdú aj ulice Slovenská, Stojan, Čajáka, Nezvala, Sadrovcová, Gorazdova. Podmienkou sú úverové zdroje.“ Minulotýždňové zasadnutie mestského zastupiteľstva schválilo rozpočtové zmeny číslo 2, v ktorých sa prejednávalo financovanie rekonštrukčných prác práve na týchto komunikáciách. Práce by mali byť spustené v septembri a ukončené v októbri. Odhad celkových nákladov na realizovanie týchto opráv je v hodnote do 500 tis eur. Hĺbkové rekonštrukcie ďalších ciest chce mesto vykonať v horizonte 2–3 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM