JAB Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Spišská nebola Spišskou

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Spišská nie je výnimkou. Pozrite si desať vecí, ktoré naše mesto už tak nejako vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 10 vecí, bez ktorých by Spišská nebola Spišskou
Zdroj: Dnes24.sk

Šošovkovité námestie

Centrom každého mesta je námestie. Na to naše šošovkovité sme hrdí hlavne preto, že patrí medzi najkrajšie na Slovensku a zároveň je najdlhším námestím tohto typu v Európe. V lete je námestie výborným miestom na posedenie s priateľmi na terasách či na prechádzku s deťmi. Posedenie pri fontáne pod stromami je skvelým útočiskom, hlavne počas horúcich letných dní.

Kostolná veža

S naším pozoruhodným námestím je spojená aj ďalšia zaujímavosť, vďaka ktorej okamžite viete, kde sa nachádzate. Rímskokatolícky farský kostol Nanebovzatia Panny Márie uprostred námestia je najcennejšou umelecko-historickou pamiatkou v meste. Je výnimočný najmä najvyššou kostolnou vežou na Slovensku, ktorá má až 87 metrov. Raritou je aj sedem hodinových ciferníkov na veži, pre ktoré si Spišiaci vyslúžili aj prezývku.

Provinčný dom s Levočskou bránou

A na námestí ešte ostaneme. Budova Provinčného domu na Letnej ulici je ďalšou dominantou Spišskej. História budovy siaha až do stredoveku. Do roku 1777 bola táto budova mestskou radnicou. Najzaujímavejšou časťou budovy je predná fasáda, ktorej súčasťou je aj takzvaná Levočská brána vedúca na Levočskú ulicu. V súčasnosti v budove Provinčného domu sídli Múzeum Spiša so svojimi expozíciami.

Spišské divadlo

Nie každé mesto sa môže pochváliť aj vlastným divadlom. Do koloritu mesta patrí aj Spišské divadlo, ktoré sa nachádza v Redute. Reduta je romantickou secesnou budovou postavenou v roku 1902 – 1905. Možno mnohí ani neviete, že na mieste, kde stojí divadlo stál kedysi hostinec. Dnes okrem Spišského divadla v budove sídli Mestské kultúrne centrum a Televízia Reduta. Koncertná sieň, reštaurácia či kaviareň sa stala obľúbeným miestom aj na konanie koncertov, svadieb či plesov.

Slovenský raj

Spišská Nová Ves je aj akousi vstupnou bránou do Slovenského raja. Národný park navštívia počas roka tisícky domácich aj zahraničných turistov. Slovenský raj sa môže popýšiť nádhernou scenériou vodopádov či roklín, ktoré si môžete obzrieť zblízka. Známy Tomášovský výhľad sa stal vyhľadávaným miestom aj pre lezcov či mladé páry, ktoré sa tam chodia fotiť v svoj svadobný deň.

Zoologická záhrada

Aj keď zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je na Slovenku najmenšia a najmladšia je vyhľadávaným miestom, nie len pre Novovešťanov. V súčasnosti v nej nájdete okolo 310 zvierat. Z toho 110 druhov. Medzi najatraktívnejšie patria zvieratá zapísané v takzvanej Červenej knihe ohrozených zvierat, akými sú leopard škvrnitý, či tiger ussurijský. Hviezdou zoologickej záhrady je aj orangutan Momo, ktorý má zaujímavú záľubu.

Úspešní športovci

Spišská Nová Ves žije aj športom. Zastúpenie má asi v každom jednom z nich o čom svedčia aj úspechy našich hokejistov či hokejistiek. Nezaostáva však ani futbal, volejbal, basketbal či florbal. Veď o tom, že tu vyrastali hviezdy svedčia aj mená, ako Julo Hudáček, Libor Hudáček, Michal Sersen či Adam Jánošík, ktorí reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta v hokeji.

Železničné priecestie

Problematické železničné priecestie je niečím čo robí vrásky obyvateľom Spišskej už niekoľko rokov. Rampám sa smerom od Smižian či sídliska západ do mesta vyhnete, len obchádzkou. Aj napriek tomu, že mesto na priecestí vybudovalo nový chodník či osvetlenie väčšina obyvateľov by uvítala určite podjazd, alebo nadjazd , ktoré by vyriešili kolízie aj čas.

Letisko

Aj keď je letisko v Spišskej momentálne bez pravidelných liniek čoraz častejšie sa stáva dejiskom zaujímavých akcií. Najznámejšie sú súťaže parašutistov v skákaní s padákom na presnosť. Tí odvážnejší si môžu skočiť s padákom tiež. Letisko je aj miestom, kde sa konajú každoročne preteky psích záprahov či akousi východzou stanicou pre mladých bádateľov, ktorí vypustili práve zo spišskonovoveského letiska až do stratosféry sondu s miliardami baktérií.

Spišské trhy

Už vyše polstoročie sa v Spišskej Novej Vsi konajú vždy v júli Spišské trhy, ktoré sú už akousi súčasťou mesta. Na štvordňové podujatie plné zábavy práve v centre mesta prichádzajú každý rok státisíce návštevníkov z celého Slovenska i zahraničia. Tento rok to bol jubilejný 60.ročník. Okrem stoviek stánkov s rozličným tovarom je na námestí každý rok pripravený aj pestrý kultúrny program a množstvo atrakcií pre dospelých i najmenších. Sprievodným podujatím sú Spišské výstavné trhy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM