Kultúra

Kaštieľ, v ktorom sa pestuje sociálny turizmus: Pozoruhodný areál na Spiši láka návštevníkov

Netradičné miesto sídla Domova sociálnych služieb v Žehre láka turistov nielen zo Spiša. Toto zariadenie totiž sídli v areáli historického kaštieľa rodiny Csákyovcov zo začiatku 17. storočia. Dnes otvorili turistickú sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ, v ktorom sa pestuje sociálny turizmus: Pozoruhodný areál na Spiši láka návštevníkov
Zdroj: TASR

V Domove sociálnych služieb v Žehre, časť Hodkovce, dnes otvorili novú letnú turistickú sezónu. Toto zariadenie, určené pre mentálne postihnutých ľudí, sídli v areáli historického kaštieľa rodiny Csákyovcov zo začiatku 17. storočia, ktorý v rámci projektu Sociálny turizmus sprístupňuje aj širokej verejnosti.

Nové drevené sochy aj obrazy

,,Pri tejto príležitosti sme dnes slávnostne odhalili aj dve nové drevené sochy, ktoré sú umiestnené v tamojšom vtáčom parku. Ide o dvojmetrové postavy medveďa a dvoch vlkov, ktoré vytvoril zamestnanec zariadenia spolu s klientmi. Doteraz sme tu mali šesť drevených sôch, teraz pribudli ďalšie dve,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Domovina v Žehre – Hodkovciach Juraj Beňa.

Zároveň podľa jeho slov sprístupnili obnovený salón Csákyovcov, v ktorom pribudli obrazy kaštieľov, ktoré táto rodina vlastnila na Spiši. „Namaľovaný je obraz kaštieľov v Bijacovciach, v Kluknave, náš kaštieľ a tiež ten v Spišskom Hrhove. Okrem toho je tu i obraz už neexistujúceho objektu Csákyovcov v Bystranoch,“ vymenúva Beňa s tým, že autorom obrazov je taktiež miestny zamestnanec.

1500 turistov ročne

Pribudol aj porcelán, ktorý táto rodina používala a do Hodkoviec ho prepožičalo Múzeum Spiša. Salón Csákyovcov ročne navštívi okolo 1500 turistov. Areál kaštieľa v Hodkovciach, ktorý prešiel veľkou prestavbou v roku 1780, je sprístupnený denne od 9. do 16. hodiny. Okrem spomínaného salónu sa tu nachádza vtáčí park s bylinkovou záhradkou, remeselná dielňa a tiež petangové ihrisko, na ktorom si môžu návštevníci zahrať petang aj s klientmi zariadenia.

„Je to také spontánne stieranie bariér medzi majoritnou spoločnosťou a klientmi s mentálnym postihnutím,“zdôraz­nil Beňa. Počas júla a augusta sa tu budú konať každú nedeľu koncerty folkovej a country hudby. Program počas letnej turistickej sezóny však majú pripravený aj ostatné zariadenia, ktoré sú súčasťou projektu Sociálneho turizmu na Spiši. Okrem DSS v Žehre – Hodkovciach je to aj DSS v Spišskom Štvrtku, v Spišskom Podhradí, v Batizovciach, Reedukačný ústav v Spišskom Hrhove a Stredná odborná škola v Bijacovciach.

Tento rok sa do zostavy pridalo aj Integračné zariadenie v obci Hertník KOR – GYM, n.o. „Hlavným cieľom nášho združenia je rozšíriť myšlienku sociálneho turizmu ďalej, získať za členov aj ďalšie historické zariadenia, ktoré sú zatvorené pre verejnosť, a tým obohatiť turistický trh o nové atrakcie. Návštevníci tak môžu spoznať nepoznané a zároveň sa tak odstraňujú bariéry medzi majoritnou spoločnosťou a ľuďmi so zdravotným a mentálnym postihnutím,“ uzatvára Beňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM