JAB Správy

K potratom dochádza aj v Spišskej a tieto čísla to potvrdzujú: Toľkoto žien prišlo o svoje dieťatko!

Spontánne či vlastným rozhodnutím potratili minulý rok v okrese Spišská Nová Ves stovky žien. Koľko ich bolo a ako sa situácia zmenila v porovnaní s rokom 2013?

Ilustračný obrázok k článku K potratom dochádza aj v Spišskej a tieto čísla to potvrdzujú: Toľkoto žien prišlo o svoje dieťatko!
Zdroj: TASR

Ako uvádzajú štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), v roku 2014 bolo v okrese Spišská Nová Ves zaznamenaných 345 potratov, z toho v 149 prípadoch išlo o umelé prerušenie tehotenstva. Rok predtým potratilo až 384 žien, 165 umelo.

V Košickom kraji bolo v roku 2014 celkovo zaznamenaných 2 275 potratov a umelé prerušenie tehotenstva tu podstúpilo 1 132 žien, niektoré aj vo veľmi mladom veku. Podľa štatistík išlo v jednom prípade o dievča mladšie, ako 14 rokov. Pre porovnanie s rokom 2013 ide o zhodný počet umele prerušeného tehotenstva u maloletých.

Čo sa týka celoslovenských údajov, NCZI zaznamenalo vlani viac než 15 600 potratov, čo je asi 22 percent predčasne ukončených tehotenstiev. Z toho umelé prerušenie tehotenstva podstúpilo asi 7 500 žien, čo je medziročný pokles o takmer 500 prípadov.

„Klesá aj počet spontánnych potratov,“ informoval hovorca NCZI Peter Bubla. Tých bolo vlani viac než 5 000, čo je v porovnaní s rokom 2013 menej asi o 200. „Zvyšok do celkového počtu potratov tvoria mimomaternicové tehotenstvá, prípadne iné potraty,“ uviedol.

Najviac potratov na počet žien v reprodukčnom veku hlásili lekári v Nitrianskom, Banskobystrickom, Bratislavskom a Trnavskom kraji. Umelé prerušenie tehotenstva najčastejšie podstúpili ženy s trvalým bydliskom v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. „Najvyššiu spontánnu potratovosť sme evidovali v Bratislavskom a Prešovskom kraji,“ povedal Bubla.

Zdroj: NCZI / tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM