JAB Rôzne

Je milovníkom historických vozidiel: Vyspovedali sme predsedu Spišského veterán klubu

Učarovali mu historické vozidlá a svoju záľubu pestuje už viac ako dvadsať rokov. Je predsedom veterán klubu a o svojej vášni nám viac prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Je milovníkom historických vozidiel: Vyspovedali sme predsedu Spišského veterán klubu
10
Galéria
Zdroj: súkr.archív Henrich Horváth

Novovešťan Henrich Horváth je dlhoročný predseda a spoluzakladateľ Spišského veterán klubu. O činnosti klubu nám už čo-to nedávno prezradil, no zaujímalo nás aj to, ako sa on dostal k tomuto svojmu dlhoročnému koníčku. Ako povedal pre náš portál, motorizmus ako taký ho fascinoval už ako malého chlapca.

„Už ako 11-roční chlapci sme za sídliskom na lúke rozoberali pioniera. Kúpili ho kamarátovi rodičia a keďže boli zaneprázdnení, tak sme ho skúšali rozoberať a dávať dokopy. Pomáhali sme si s literatúrou a servisnými knižkami ,“ zaspomínal s tým, že svoj koníček mohol naplno začať pestovať až v roku 1986, keď dostal prvý vodičák.

Chlapčenský sen sa stal postupom času skutočnosťou a svojmu časovo náročnému koníčku sa venuje už viac ako dvadsať rokov. „Je to koníček na celý život. Dá sa povedať, že milovníci motorizmu sú večnými chlapcami. No musím poďakovať aj mojej manželke, ktorá má so mnou veľkú trpezlivosť,“ prezradil Horváth.

Ako povedal, ako mladí chlapci dávali prednosť silným strojom, s pribúdajúcim vekom ale hľadá človek niečo, čo má svoju históriu. „ K dvadsiatimdvom narodeninám mi kamarát daroval rozobratú motorku na pedále, ja som vtedy chcel niečo iné, tak tá motorka stála. Teraz po dvadsiatich rokoch ju spojazdnil syn a teraz na nej jazdí. Je to motocykel z roku 1937," opísal zaujímavú situáciu.

Zdroj: súkr.archív Henrich Horváth

Jeho miláčikom je predvojnový motocykel Jawa 350 . Pojazdil s ním všetky zrazy, dokonca na ňom absolvoval cestu do Álp. „Bola to nádherná jazda. Má to iné čaro, úplne inú vôňu a atmosféru pri jazde. Historické vozidlo je pre mňa člen rodiny,“ priblížil vášnivý motorista.

Keďže svojím koníčkom nakazil aj ostatných členov rodiny, nesmie v jeho garáži chýbať ani veterán určený na rodinné výlety či zrazy. Ako povedal, Fiat 128 šport kupé z roku 1972 , ktorého je hrdým majiteľom, je vzácne auto, lebo v sedemdesiatych rokoch ich bolo veľmi málo a dali sa kúpiť len v Tuzexe. Hoci jeho renovácií venoval rok a pol, teraz šľape ako hodinky a vďaka nemu si môže zrazy historických vozidiel užívať celá rodinka.

Motoristických členov rodiny tohto milovníka historických vozidiel si môžete pozrieť aj v našej galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Sledujte tie FOTO: Novovešťan Henrich sa môže pochváliť naozaj krásnymi tátošmi!
10
Galéria
Zdroj: súkr.archív Henrich Horváth
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM