Samospráva

Ján Volný sa môže radovať, na účet mu bude chodiť viac: O toľkoto eur primátorovi Spišskej zvýšili plat

Na mestskom zastupiteľstve v Spišskej Novej Vsi bolo jedným z bodov aj stanovenie výšky platu primátora. Pôvodný návrh bol však pozmenený. Aká suma bude chodiť hlave mesta po novom na účet?

Ilustračný obrázok k článku Ján Volný sa môže radovať, na účet mu bude chodiť viac: O toľkoto eur primátorovi Spišskej zvýšili plat
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci na mestskom zastupiteľstve schvaľovali plat pre primátora Spišskej Novej Vsi Jána Volného. Navrhovaný plat pre hlavu mesta s platnosťou od 1. januára 2015 bol 3968 eur. V tejto sume je zahrnutý základný plat primátora plus zvýšenie platu o 60%. Po dotaze poslankyne Janky Brziakovej, bol pôvodný návrh pozmenený. „Keďže máme toho istého primátora už tretie volebné obdobie a za tie roky nemal žiadne odmeny, navrhujem zvýšiť jeho plat o 10%,“ navrhla poslankyňa.

Podľa jej slov nejde o vysoké navýšenie a vzhľadom k práci, akú primátor mesta vykonáva a doposiaľ vykonal si to zaslúži. Nový plat primátora vo výške 4 216 eur tak z celkového počtu prítomných osemnástich poslancov odkleplo pätnásť. Jeden poslanec nehlasoval a dvaja sa hlasovania zdržali.

Primátorovi patrí v zmysle Zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov plat, ktorý je súčinom priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve SR a zákonom určeného násobku podľa počtu obyvateľov mesta. V meste s počtom obyvateľom od 20 001 do 50 000 je zákonom určený 2,89 násobok priemernej mzdy zamestnanca v NH SR. Mestské zastupiteľstvo môže v zmysle zákona plat primátora mesta zvýšiť až o 70%.

Čítajte tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM