JAB Rôzne

Investícia za viac ako 250 000 eur: V našom regióne vzniklo nové pracovisko magnetickej rezonancie

Zaujímavé správy pre obyvateľov Spiša. V našom regióne vzniklo celkom nové pracovisko magnetickej rezonancie. Nemocnicu stálo viac ako štvrť milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Investícia za viac ako 250 000 eur: V našom regióne vzniklo nové pracovisko magnetickej rezonancie
Zdroj: Nemocnica Levoča

Novovybudované pracovisko magnetickej rezonancie v utorok slávnostne uviedla do prevádzky Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL. Vďaka kvalitnému a modernému prístroju magnetickej rezonancie bude možné realizovať včasnú a kvalitnú diagnostiku, a tým prispieť k správnej liečbe pacientov. Investícia do stavebných úprav priestorov a prístrojového vybavenia vyšla nemocnicu na viac ako 250 000 eur.

Výhody MRI

Slávnostnému otvoreniu podľa slov tlačovej hovorkyne Marty Csergeovej predchádzali prednášky, ktoré objasnili princíp a indikačné oblasti MRI, poukázali na rozdiel medzi počítačovou tomografiou (CT) a magnetickou rezonanciou (MRI). Magnetická rezonancia je diagnostická metóda, ktorou možno znázorniť ktorýkoľvek orgán ľudského tela v troch vyšetrovacích rovinách. Je zvlášť vhodná na zobrazenie mäkkých tkanív a orgánov ako mozog, miecha, svalový aparát, kĺby, orgány brušnej dutiny a malej panvy.

„Výhodou MRI vyšetrenia je neinvazívnosť, nevyužíva sa pri ňom röntgenové žiarenie, ktoré by mohlo byť škodlivé, podstatou je magnetické pole. Ďalšou výhodou je excelentný kontrast mäkkých tkanív, možnosť opakovania vyšetrenia bez záťaže a možnosť vyšetrenia cievneho systému bez kontrastnej látky. Na vyšetrenie MRI je potrebné, aby pacient prišiel nalačno (podľa požiadavky vyšetrenia). Pacient si na vyšetrenie prinesie platný občiansky preukaz alebo pas, žiadanku na vyšetrenie potvrdenú odosielajúcim odborným lekárom a dokumentáciu s nálezmi,“ vysvetlila primárka rádiodiagnostického oddelenia (RDG) MUDr. Elena Loumová.

Poplatok za vyšetrenie

Nové pracovisko MR v levočskej nemocnici umožní podľa kompetentných vyšetrenie v oblasti hlavy (mozog, orbita, hypofýza, mäkké časti tváre), krku, hrudníka, malej panvy, chrbtice (krčná, hrudná, drieková), vyšetrenie muskuloskeletárneho aparátu (rameno, lakeť, koleno, členok, bedrové kĺby, SI (zhyby) a MRI angiografia, vďaka ktorej sa zobrazujú hlavné tepny mozgu. Pre potreby pacienta a jeho odborného lekára sú k dispozícii dáta na CD nosiči. Vďaka napojeniu na komunikačný systém je možné konzultovať a preposielať digitálne dáta v rámci siete odborným lekárom, ktorí sú na ňu napojení

„Vybudovaniu nového pracoviska MR predchádzala kompletná renovácia celého zázemia pre personál a pacientov. Renovovala sa čakáreň, sociálne zariadenie, technická miestnosť a miestnosť MR. Zabezpečila sa interferencia prístroja s vonkajším okolím, aby pacienti, ktorí prechádzajú okolo neboli ohrození. Poplatok za vyšetrenie, ktoré v našom zdravotníckom zariadení zdravotné poisťovne zatiaľ nepreplácajú, je 80 EUR,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Hlavným poslaním RDG oddelenia v levočskej nemocnici je realizovať na základe požiadaviek klinických odborov diagnostiku ochorení všetkých orgánových systémov. Okrem klasických rtg prístrojov slúžiacich na natívne a kontrastné vyšetrenia, disponuje oddelenie aj modernými diagnostickými prístrojmi a to špirálovým CT prístrojom, mamografom a celotelovým ultrazvukovým prístrojom s farebným Dopplerom.

Pracovisko novej MRI v našom regióne
6
Galéria
Zdroj: Nemocnica Levoča
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM