JAB Rôzne

Idete centrom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú múry v Spišskej

Po uliciach centra nášho mesta chodíme pravidelne, no nie vždy je čas na chvíľu zastaviť a poobzerať sa po okolí. Aké zaujímavosti skrývajú múry v Spišskej?

Ilustračný obrázok k článku Idete centrom a možno o nich ani netušíte: Takéto zaujímavosti ukrývajú múry v Spišskej
9
Galéria

Viacerým z nás na ne už len málokedy padne zrak, no sú na nich zaujímavé informácie, ktoré si je dobré pripomínať a nezabúdať na ne. Hovoríme o pamätných tabuliach, ktoré sa nachádzajú na niektorých múroch v Spišskej Novej Vsi.

Nechajte sa teraz na chvíľu vtiahnuť na potulky konkrétne našim centrom a pozrite si bližšie, čo môžete zočiť na jednotlivých tamojších pamätných tabuliach.

Obete vojen

Aj naše mesto bolo poznačené vojnovým obdobím a to hneď niekoľkokrát. Hrôzy malej vojny sa týkali aj priamo nášho mesta. 24. marca 1939 bombardovali Maďari tunajšie letisko, pričom prišlo o život 5 vojakov a 6 nič netušiacich civilov. Spišská Nová Ves tak bola prvým mestom v strednej Európe, ktoré hmatateľne pocítilo politickú krízu vedúcu k II. svetovej vojne a ktoré bolo bombardované ešte pred vypuknutím vojny. Na pamiatku obetí je v parku na námestí pamätná tabuľa.

Ani druhá svetová vojna neobišla naše mesto. Na budove pošty môžeme nájsť pamätnú tabuľu venovanú jej dvom konkrétnym obetiam. „Na tomto mieste padol hrdinskou smrťou dňa 30. augusta.1944 Šte­fan Križák (†31)a Michal Timko (†32),“ píše sa na tabuli.

No neboli to jediné obete druhej svetovej vojny o čom svedčí aj pamätná tabuľa na pamätníku SNP v centre mesta. „Za šťastný dnešok ste obetovali to najcennejšie hlboká vďaka vám,“ stojí vytesané na nej. Tabuľa je pamiatkou na 51 občanov z nášho okresu, ktorí padli v ozbrojených akciách SNP od 29. augusta do 5. septembra 1944.

Významné osobnosti

No nie len obetiam vojny sú venované pamätné tabule v centre nášho mesta. Na Letnej ulici stojí budova, v ktorej od roku 1927 až do svojej smrti 7. júna 1928 žila Albertína Štefániková, rod. Jurenková, matka generála Milana Rastislava Štefánika. Na jej pamiatku je na budove umiestnená pamätná tabuľa.

V Spišskej Novej Vsi žil a pôsobil aj známy hudobný skladateľ , ktorý zložil vyše 200 opusov a upravoval ľudové piesne – Ján Móry. V našom meste pôsobil ako riaditeľ mestskej hudobnej školy od roku 1946 do roku 1959. Hoci je pochovaný v Bratislave, na Zimnej ulici nájdete pamätnú tabuľu s už spomenutými údajmi.

Ďalšiu pamätnú tabuľu môžete vidieť na budove Správy Národného parku Slovenský raj na Štefánikovom námestí. Venovaná je významnému rodákovi zo Spišskej Novej Vsi – profesorovi Kolomanovi Lehotskému. Ten sa narodil dňa 18. 2. 1906 v Spišskej Novej Vsi a zomrel dňa 20. 8. 1975 v Clemsone, v štáte Južná Karolína v USA. V rokoch 1956 až 1969 sa stal prvým dekanom Katedry lesníctva na Clemson University.

Bol významným vysokoškolským pedagógom v oblasti lesníctva, vedeckým pracovníkom v oblasti dendrológie, botaniky, bakteriológie a pestovania lesov, ako aj publicistom a prekladateľom. Je po ňom pomenovaná základina lesníctva na Clemson University, dokonca i jeden tamojší štipendijný program pre študentov nesie jeho meno. Svojou prácou bezpochyby prispel k profesionálnemu rozvoju lesníctva v USA.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Foto:ilustračné

Foto: Aj takéto pamätné tabule nájdete v centre Spišskej
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM