JAB Rôzne

Ich čin dojal množstvo ľudí a stal sa hitom internetu: Vyspovedali sme jedného zo záchrancov strateného psíka!

Nedávno sme vám priniesli dojímavý príbeh dvoch spišskonovoveských horolezcov, ktorí neváhali a zachránili psa v rokline Suchá Belá. Ich nezištný čin chytil za srdcia tisíce našich čitateľov a trhal rekordy čítanosti. Jedného zo záchrancov sme tak poprosili o reakciu.

Ilustračný obrázok k článku Ich čin dojal množstvo ľudí a stal sa hitom internetu: Vyspovedali sme jedného zo záchrancov strateného psíka!
Zdroj: Dnes24.sk

Záchrana kaukazského ovčiaka v Slovenskom raji v rokline Suchá Belá bola pre horolezcov Miša Sabovčíka a Vlada Faltina náhodná, náročná no nakoniec aj úspešná. Celý priebeh aj s videom si môžete pozrieť TU:

Po rekordnom úspechu článku sme nie len v našej redakcii chceli vedieť ich pocity z toho, že ich krásny a dojímavý skutok vyvolal toľko ohlasov a pozitívnych reakcií. Zastihli sme však len jedného z nich. Vladimír Faltin nám prezradil, že Michal Sabovčík sa momentálne nachádza v Južnej Amerike.

Zaujímalo by nás, čo si myslíte o tom, že článok o vašej náhodnej záchrannej akcii mal tak obrovský úspech?

Dosť ma to prekvapilo a zároveň veľmi potešilo. Článok si prečítalo veľa ľudí, ktorí ma kontaktovali a chceli vedieť bližšie detaily o tejto záchrane psíka. Išlo iba o spontánnu reakciu záchrany Dunča, ako sme ho pomenovali. Neočakávali sme žiadnu vďaku a už vôbec nie medializáciu. Bola to vec, ktorú by urobil každý, kto ma rád zvieratá. Je pravda, že sme sa ho najprv báli a približovali sa k nemu s mačkami a cepínmi v rukách. Ten si o nás musel pomyslieť.

Čiže viac sa bál Dunčo, alebo vy? :)

Neviem, kto sa viacej bál. Keď sme od neho odchádzali, šiel som ako posledný a v tom sa pes Dunčo rozbehol a narazil do mňa, akoby mi chcel naznačiť, aby sme ho tam nenechali. Keď sme sa dozvedeli, že pre neho nemá kto prísť a hrozí mu ďalšia noc v mraze, rozhodli sme sa vrátiť. Keď si predstavím, čo všetko si musel prežiť v tej zamrznutej krajine rokliny Suchá Bela…

Máte doma vy, alebo Michal psíka?

Ja momentálne svojho psíka nemám. No keď budem mať vlastný dom so záhradou, určite aspoň jeden huňáč tam bude pobehovať. Michal ma momentálne dvoch, Jimmyho a Bennyho. Je veľký milovník zvierat. Už od mala, kedy sme prechádzali rokliny Slovenského raja nás nimi sprevádzal vlčiak Hary, s ktorým sme sa v horách ničoho nebáli.

Keď ste sa ho rozhodli zobrať so sebou, neľutovali ste to po ceste, keď nastali problémy?

Prekonávanie prekážok sme zvládali niekedy ľahšie a niekedy to bola fakt makačka. Mišo ho ťahal lanom za krk a ja som mu pomáhal zozadu, prípadne som ho dvíhal v úrovni tela, kedy som mal tú česť zoznámiť sa s jeho nie malými tesákmi. Miestami som mu však pripomenul, aby ma neuhryzol, že mu chceme iba pomôcť :) Michala už raz takéto plemeno psa uhryzlo, no nebol to veru príjemný pohľad na jeho zadnú časť tela a rúk. Ale neoľutovali sme to.

Aký máte vzťah k psom respektíve celkovo ku zvieratám?

Môj vzťah k zvieratám je pozitívny a dúfam, že aj ja čoskoro budem mať takého „Dunča“.

Stretli ste sa s majiteľom toho psa?

Majiteľa psíka sme nestretli, ale dúfame, že sa má dobre a je v poriadku.

Spomínali ste, že druhý záchranca Mišo Sabovčík je mimo Slovenska…

Mišo sa momentálne nachádza v Južnej Amerike, kde sa v Patagónii pokúša o prvovýstup na horu Cerro Torre vysokú 3133 m n. m. Držte mu palce:)

Foto: archív Michal Sabovčík, Vladimír Faltin

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM