Miroslav Pomajdík Správy

Hygienici si posvietili na pieskoviská: Kontroly vykonali aj v Spišskej a jej okolí

Prednedávnom zverejnil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) výsledky z kontrol, ktoré boli vykonané v detských pieskoviskách. Hygienici sa zamerali hlavne na parazitárne ochorenie toxokaróza. Na Slovensku bolo odobratých celkovo 892 vzoriek. Nás zaujímali konkrétne výsledky v Spišskej a jej okolí.

Ilustračný obrázok k článku Hygienici si posvietili na pieskoviská: Kontroly vykonali aj v Spišskej a jej okolí
Zdroj: TASR

Hygienici našli viacero baktérií a parazitov

Z 892 vzoriek z celého Slovenska bolo 11,32% nevyhovujúcich. Z 233 odobratých vzoriek, ktoré boli zamerané na odhalenie výskytu parazita toxokarózy, hygienici potvrdili jeho výskyt v deviatich vzorkách, v dvoch prípadoch našli salmonelu, v ďalších dvoch koliformné baktérie a v šiestich vzorkách boli fekálne streptokoky.

Detské pieskoviská sa musia čistiť podľa zákon každé dva týždne (od 1. marca do 30. novembra), prehrabávať a polievať pitnou vodou, alebo vodou vhodnou na kúpanie. „Legislatívna povinnosť je, malo by sa to robiť, vieme sa zaručiť stopercentne len za pieskoviská pri zariadeniach pre deti a mládež, verejné sú v kompetenciách obcí a samospráv," informovala Hana Janechová z odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pokuty pri objavení parazitov, alebo baktérii sa môžu pre prevádzkovateľov pieskovísk pohybovať od 165 do 16 000 eur.

Pieskoviská v Spišskej a jej okolí

V Spišskej Novej Vsi a jej okolí odobrali hygienici v roku 2012 z verejných a pieskovísk nachádzajúcich sa v predškolských zariadeniach spolu 11 vzoriek. Kontroly prebehli v MŠ Gorazdova Sp. Nová Ves, MŠ Hlavná Krompachy, MŠ Hlavná Gelnica, Verejné pieskovisko na ul. Hutnícka Spišská Nová Ves, MŠ Hlavná Krompachy, MŠ Hlavná Gelnica, MŠ Gorazdova Sp. Nová Ves, Verejné pieskovisko na ul. Hutnícka Spišská Nová Ves, MŠ Gorazdova Sp. Nová Ves, MŠ Stolárska Sp. Nová Ves, Verejné pieskovisko na ul. Hutnícka Spišská Nová Ves. Ani v jednom prípade neboli potvrdené žiadne baktérie, či parazity.

Za prvý pol rok 2013 bolo skontrolovaných v Spišskej a jej okolí 5 pieskovísk, ktoré sa nachádzajú v areáloch predškolských zariadení. Šlo o tieto pieskoviská: MŠ Mlynská 320 Švedlár, MŠ Hlavná Krompachy, MŠ Hlavná Gelnica, MŠ Šoltésova Sp. Nová Ves a MŠ SNP 1 Sp. Vlachy. V jednom prípade a to v pieskovisku MŠ Mlynská 320 vo Švedlári objavili hygienici Termotolerantné koliform. baktérie.

„V súčasnosti sú odoberané vzorky piesku na laboratórne vyšetrenie. Prevádzkovateľom pieskovísk, ktoré nevyhoveli platnej legislatíve, boli uložené opatrenia na nápravu zisteného stavu ( uzatvorenie prevádzky pieskoviska, vyčistenie kontaminovaného piesku, resp. nahradenie novým) a opätovná prevádzka pieskoviska bola povolená len na základe opakovaného odberu a vyšetrenia vzorky piesku, s výsledkom laboratórneho nálezu, ktorý je v súlade s určenými limitmi príslušnej vyhlášky,“ informovala vedúca oddelenia Hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi Iveta Tkáčová.

Aké nebezpečenstvo hrozí deťom?

Najväčším pôvodcom parazitárnych infekcií v piesku sú exkrementy psov a mačiek. Cez ne sa deti môžu nakaziť toxokarózou, toxoplazmózou, detskou pásomnicou, echinokokózou, či enterobiózou. Pred tým ako pustíte dieťa do pieskoviska, tak sa vždy uistite, či sa v pieskovisku nenachádzajú fľaše, črepiny, striekačky, alebo ihly, lebo pieskoviská radi navštevujú aj alkoholici, alebo narkomani.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM