Miroslav Pomajdík Správy

Hrozivý bordel v Letanovciach: Rómovia sú už fuč, koberce aj plienky sa splavujú do rieky!

Od veľkého sťahovania Rómov z Letanovskej osady prešlo už vyše dvoch mesiacov a na mieste ostávajú stále tony odpadu. Časť neporiadku už stihol vietor rozfúkať aj do okolia. Ochranári bijú na poplach a zvažujú ďalšie opatrenia, ktoré by pomohli okolitej prírode.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivý bordel v Letanovciach: Rómovia sú už fuč, koberce aj plienky sa splavujú do rieky!
Zdroj: Dnes24.sk

Pracovníci Slovenského raja chceli minulý týždeň spustiť veľkú upratovaciu akciu, ktorej cieľom bolo vyčistiť rieku Hornád v úseku Letanovského mlynu od množstva odpadu, ktorý sa sem dostal z osady. Plány im prekazil silný vietor a sneženie a tak sa akcia presúva až na jar. Ako sa vyjadril riaditeľ parku Tomáš Dražil, rozmýšľajú aj s postavením zábrany na brehu vodného toku, aby tak zabránili jeho ďalšiemu znečisteniu a prenikaniu odpadu z miestneho potoka do Hornádu. Do vody sa momentálne dostávajú rôzne plasty, koberce, použité plienky, obaly, handry a ďalší odpad.

Množstvo odpadu je na mieste bývalej osady tak veľké, že do dnešných dní nenašli inkriminované obce riešenie, ako sa ho zbaviť. Rómovia si so sebou zobrali len drevo z chatrčí a bordel nechali na mieste. „Je tam možno aj tisíc ton odpadu, na jeho odstránenie nemáme peniaze,“ povedal pre Čas starosta obce Letanovce Michal Urban.

Ako nám povedal riaditeľ Dražil, obce Letanovce a Spišské Tomášovce by mali podľa neho pri odstraňovaní odpadu postupovať spoločne. Jednou z podmienok pri sťahovaní do nových bytov bolo aj to, že Rómovia sa postarajú o demontáž svojich starých obydlí, o zvyšnom odpade však nebola v podmienkach ani reč.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM