JAB Rôzne

Horúčavy v novoveskej zoo: Takto zvládajú vysoké teploty zvieratá, FOTO

Nie iba ľudí zasiahla súčasná vlna horúčav. Tá sa týka aj zvierat, ktoré žijú v spišskonovoveskej zoo. Boli sme sa pozrieť, ako znášajú vysoké teploty.

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy v novoveskej zoo: Takto zvládajú vysoké teploty zvieratá, FOTO
14
Galéria

Slovensko v týchto dňoch zasiahla poriadna vlna horúčav a výnimkou nie je ani Spišská Nová Ves. Teploty sa šplhajú poriadne vysoko a podľa odborníkov to ešte nekončí.

Niet div, že aj novoveské kúpalisko sa poriadne zaplnilo a obyvatelia Spišskej a okolia ho v týchto dňoch vyhľadávajú intenzívnejšie. Aj keď zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi je plná stromov a preteká cez ňu potôčik, vysoké teploty zasiahli aj ju a tiež aj jej zvieracích obyvateľov. Niektorým horúce dni nevadia, iným zas pomáhajú pracovníci zoo, aby im tieto dni spríjemnili.

Ako povedal pre náš portál zastupujúci zoológ Karol Dzurik ml., vysoké teploty neznáša napríklad sova snežná, ale umiestnená je v lesoparku, kde je tieň a má okrem vody vytvorený aj bazén, kde sa môže osviežiť.

„Teploty horšie znášajú aj kožušinové zvieratá. Medvede majú vo svojom výbehu celoročne bazén, ale teraz sme im zaviedli aj takú provizórnu sprchu s tečúcou vodou, pod ktorou sa môžu schladiť a zároveň tá voda ochladzuje aj kamene vo výbehu,“ priblížil s tým, že svoj bazén majú aj tigre. A akýsi vodopád vytvorili levovi, hoci jemu tieto teploty až tak nevadia.

Ako doplnil, orangutan Momo má špeciálny spôsob chladenia. „Počas horúcich dní mu robíme ovocnú dreň, pripravenú z nakrájaného ovocia a ľadu, alebo mu jednoducho dáme klasický vodový nanuk,“ prezradil Dzurik. Ostatné opice v zoo nanuky nedostávajú a hoci im vysoké teploty neprekážajú, počas páľavy ich zvyknú ošetrovatelia postriekať vodou z hadice.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zvieratá a horúčavy? Boli sme sa pozrieť v zoo v Spišskej
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM