Rôzne

Hornád v Slovenskom raji sa nedá splavovať: TOTO je dôvod

Lákadlo, ktoré pre návštevníkov Slovenského raja sprístupnili len nedávno. Splav Hornádu však aktuálne nie je možný. Čo je dôvod?

Ilustračný obrázok k článku Hornád v Slovenskom raji sa nedá splavovať: TOTO je dôvod
Zdroj: TASR

Splav rieky Hornád v Národnom parku Slovenský raj ovplyvňuje počas tohto leta nízka výška hladiny rieky. Atrakcia v národnom parku, ktorú pre návštevníkov sprístupnili v priebehu minulého roka po 30 rokoch, odštartovala sľubne. Sezónu však pribrzdil nevyhovujúci vodný stav. Lode sa preto v Prielome Hornádu aktuálne splavovať nemôžu.

Nie je dostatok vody

„Splav dobre fungoval v máji a pár júnových dní, žiaľ, odvtedy nie je dostatok vody. Prakticky teda len za toto obdobie evidujeme 700 hostí, čo je číslo rovné počtu návštevníkov za celú vlaňajšiu sezónu od začiatku mája do konca októbra,“ uviedol riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Splav 11,75 kilometra dlhého úseku rieky od Hrabušíc do Čingova zastrešuje Správa Národného parku Slovenský raj. Prielom Hornádu je zaradený do najprísnejšej A zóny ochrany, teda ide o jedno z najcennejších území národného parku, v ktorom sa nachádza viacero prírodných úkazov.

Ani nie 60 cm

Povolenie na splav vydáva správa národného parku. „Výška hladiny rieky Hornád na vodomernej late v Hrabušiciach musí byť v deň splavu o 8.00 h v rozmedzí od 70 do 110 centimetrov. Ak je voda nad 110 centimetrov, respektíve pod 70 centimetrami, splav sa uzatvára,“ uvádza sa v prevádzkovom poriadku splavu. V ostatných dňoch sa výška hladiny rieky pohybovala na úrovni 57–59 centimetrov. „Momentálne je stabilné počasie, máme málo zrážok. Predpokladáme zvýšenie hladiny vody až v jesenných mesiacoch,“ uviedla Štefánia Bryndzová zo Správy Národného parku Slovenský raj.

Denne môže korytom rieky preplávať maximálne 70 lodí. Splavovanie je povolené pre jedno- alebo dvojmiestne lode, teda kajaky, kanoe a nafukovacie člny. Ako sa uvádza v prevádzkovom poriadku splavu, viacmiestne lode a rafty sú zakázané. Rieka sa môže splavovať od 1. mája do 31. októbra.

Splav je spoplatnený. Vyzbierané peniaze ochranári používajú na zbieranie odpadu a prerezávanie stromov v blízkosti koryta rieky. Podľa Dražila v prípade nelegálneho splavovania bude uložená pokuta do výšky 66 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM