Miroslav Pomajdík Správy

Hodnotenie expertov: Pôrodnica nemocnice v Spišskej Novej Vsi je najlepšia v kraji!

Pôrodnica Nemocnice Spišská Nová Ves sa v projekte Sprievodcu pôrodnicami, podľa expertného hodnotenia, umiestnila ako prvá v Košickom kraji. V rámci Slovenska experti ohodnotili novoveskú nemocnicu ako štvrtú najlepšiu.

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie expertov: Pôrodnica nemocnice v Spišskej Novej Vsi je najlepšia v kraji!
Zdroj: Webnoviny.sk

Vyplýva to z hodnotenia Sprievodca pôrodnicami 2013, ktorý koordinoval Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku – Health Policy Institute (HPI) a portál rodinka.sk. Rebríček vznikol na základe hodnotenia služieb 50 z 54 slovenských pôrodníc, ktoré mali záujem sa na projekte zúčastniť. Hodnotila sa kvalita zdravotnej starostlivosti, služby ktoré nemocnice poskytujú i spokojnosť mamičiek. V hodnotiacom dotazníku ľudia odpovedali na 14 otázok.

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi sú s týmto hodnotením spokojní. „Je to určitá forma vyznamenania, výsledok svedomitej práce zdravotníckeho personálu oddelenia a dobrej spolupráce s ambulantnými gynekológmi. Súčasne to predstavuje záväzok do budúcnosti. Musíme naďalej dôsledne a odborne pracovať, aplikovať súčasné poznatky a trendy do praxe,“ povedal hovorca siete regionálnych nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

V nemocnici plánujú rekonštrukciu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia s cieľom zvýšenia komfortu pre mamičky. Takisto sa budú uchádzať o status ,,Baby friendly hospital“. O čo konkrétne ide, nám už povedal Tomáš Kráľ: „Ide o transformáciu, klasických postupov nemocničnej rutiny na moderné postupy zdravotníckej starostlivosti o matku a novorodenca s podporou úspešného dojčenia. Tento program formuluje v 10 krokoch praktické postupy, z ktorých viacero naše oddelenie už spĺňa. Veríme, že tento rok sa nám túto métu podarí dosiahnuť a potešíme aj našich pacientov."

V roku 2013 sa v novoveskej nemocnici narodilo celkom 1046 detí, čo je o 219 bábätiek menej ako v roku 2012. Najfrek­ventovanejšími menami pre novorodencov v Spišskej Novej Vsi boli v minulom roku chlapčenské mená ako Jakub (31), Samuel (21), Tomáš (19), Lukáš (18) a Adam ( 17) a z dievčenských mien prevládali mená ako Sofia (25), Natália (19), Jasmína (19), Viktória (16), Laura (15). Medzi netradičné mená bábätiek patrili v našej nemocnici práve tieto: Zu YU Tong, Trynydad, Liam, Jasmína. Edgar, Ella Lorena, Izák, Abigail, Colin, Vivien, Noemi, Steisy, Lia, Scarlet, Jerguš, Jadranka, Gizela,Lesia Ashley.

V roku 2013 bola v novoveskej nemocnici najstaršou rodičkou 45-ročná žena a najmladšou 14-ročné dievča. Rekordmankou bola mamička, ktorá priviedla na svet v minulom roku už svoje štrnáste dieťa.

Tento rok sa na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Spišskej Novej Vsi doteraz narodilo 305 detí, z toho 3 dvojičky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM