Rôzne

Hneď na vás dýchne veľkonočná atmosféra: Takto sa v Spišskej budú zdobiť vajíčka!

K veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patrí vajíčko. Zdobenie kraslíc na Veľkú noc má dlhú tradíciu. V Spišskej si môžete vyskúšať dve tradičné techniky zdobenia, typické pre podtatranský región.

Ilustračný obrázok k článku Hneď na vás dýchne veľkonočná atmosféra: Takto sa v Spišskej budú zdobiť vajíčka!
Zdroj: Dnes24.sk

Tvorivé dielne s názvom Veľkonočné vajíčko 2016 si Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi aj tohto roku pripravilo pre záujemcov o ľudovú kultúru a budú zamerané na zdobenie veľkonočných vajíčok.

„Tentokrát predstavíme dve tradičné techniky typické pre podtatranský región. Milan Pastrnák z Batizoviec bude lektorom pre techniku vyškrabávania a Anna Sakmárová z Torysiek lektorou pre techniku batikovania,“ priblížila Monika Tkáčová zo Spišského osvetového strediska.

Ako doplnila tvorivé dielne, určené pre deti základných a študentov stredných škôl, budú prebiehať 16. – 17. marca 2016 vo výstavných priestoroch Spišského osvetového strediska.

Účastníci tvorivých dielní získajú podľa jej slov nielen novú zručnosť, ale dozvedia sa aj o celkovom kultúrnom a sociálnom význame ľudového výtvarného umenia v kontexte miestnych výročných zvykov viažucich sa k veľkonočnému obdobiu. „Touto inšpiratívnou metódou vzdelávania chceme predovšetkým prispieť k poznaniu vlastnej regionálnej ľudovej kultúry,“ uzavrela Tkáčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM