Rôzne

Hlavičky z gymnázia v Spišskej: Na ich vedomosti sa nechytal nikto a... smerujú do Bruselu

Niekoľko študentov gymnázia na Javorovej v Spišskej Novej Vsi dokázala, že majú toho v hlave oveľa viac, ako by ste možno čakali. Zúčastnili sa celoslovenskej súťaže a ukázali, že sú najlepší.

Ilustračný obrázok k článku Hlavičky z gymnázia v Spišskej: Na ich vedomosti sa nechytal nikto a... smerujú do Bruselu
Zdroj: Dnes24.sk

Gymnazisti z Javorovej sa opäť zúčastnili celoslovenskej súťaže s názvom Mladý Európan. Ako nám prezradila riaditeľka gymnázia Mária Kaľavská, študenti Andrea Lengvarská, Daniel Hanuščin a Karin Štiffelová preukázali bohaté vedomosti o histórii, geografii, osobnostiach, najvýznamnejších pamätihodnostiach, ale aj zaujímavostiach európskej únie.

„Významným kritériom hodnotenia bola aj orientácia v súčasnej politickej a ekonomickej situácii euroregiónu,“ ozrejmila pani učiteľka Renáta Kudriková, ktorá žiakov na túto súťaž pripravovala. V silnej konkurencii 13-nástich trojčlenných družstiev – víťazov regionálnych kôl – v národnom finále v Bratislave dokázali, že o Európskej únii majú najviac vedomostí a prvú priečku už obsadili po štvrtýkrát.

Podľa slov učiteľky sa tento v poradí už desiaty ročník zameral aj na to, čo robí únia v oblasti rozvojovej pomoci a aké programy ponúka pre študentov a učiteľov (Erazmus+), európske mestá a obce (Európa pre občanov) či ľudí hľadajúcich si prácu (EURES), ale aj na vedomosti z oblasti pomoci EÚ vo forme čerpania štrukturálnych fondov.

Záštitu nad podujatím prevzal predseda vlády SR Robert Fico a podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý aj odovzdal ceny víťazom na národnom finále. Gymnazisti z Javorky za svoje umiestnenie získali hodnotné vecné ceny, ale aj cenu navyše. Po úspehu totiž smerujú do Bruselu, kde absolvujú pracovno-informačnú návštevu.

Čítajte tiež:

Foto:gymnázium Javorová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM