Rôzne

Gelnica tento rok láka na festivaly: Tešiť sa môžete aj na folklórnu novinku

Hradné remeslá, folklórny festival aj tradičná súťaž drevorubačov. Mesto Gelnica pripravuje v tomto roku poriadnu nádielku festivalov.

Ilustračný obrázok k článku Gelnica tento rok láka na festivaly: Tešiť sa môžete aj na folklórnu novinku
Foto: Erik Bojničan

Obdobie plné zaujímavých podujatí nastáva aj v susednom okrese. Gelnica pripravila tento rok hneď niekoľko festivalov. Niektoré z nich podporil Fond na podporu umenia.

Poslednú aprílovú sobotu sa v mestskej časti Mária Huta uskutoční tradičná súťaž piliarov Gelnické Lomidrevo. Drevorubači z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia budú súťažiť v niekoľkých disciplínach, napríklad v odvetvovaní stromov, v spúšťaní stromu na terč alebo rezaní na čas. Predstavia sa aj rezbári, ktorí budú vyrezávať svoje diela motorovou pílou. Hudobným hosťom bude skupina Ščamba.

Festival hradných remesiel

V máji mesto chystá v amfiteátri prehliadku regionálnych folklórnych súborov Hnilecké ozveny. „Z Fondu na podporu umenia sa nám zatiaľ podarilo získať peniaze na štyri plánované podujatia. Tým prvým bude Festival hradných remesiel, ktorý sa uskutoční druhú júnovú sobotu na hradnom vrchu Zámčisko a získali sme naň 3000 eur. Ľudia sa môžu tešiť na ukážky rôznych dobových remesiel, na dobovú stredovekú muziku, vystúpenie sokoliarov, šermiarov či divadlo," uviedol primátor Gelnice Dušan Tomaško s tým, že pôjde o podujatie rodinného typu, na ktorom si niečo nájdu všetky vekové kategórie.

V júli sa v miestnom amfiteátri uskutoční hudobný festival Spolu, na ktorom sa predstavia zoskupenia reprezentujúce kultúru národnostných menšín, ktoré žijú v regióne Dolného Spiša. V septembri mesto s podporou Fondu na podporu umenia pripraví druhý ročník multižánrového festivalu Gelnické Iluminácie. Opäť pôjde o mix rôznych žánrov umenia – hudobné, literárne, výtvarné či digitálne. Ako účinkujúci sa predstavia predovšetkým študenti rôznych umeleckých vysokých škôl. „Chceme, aby sa aj ľudia v našom meste mali možnosť zoznámiť s tým, čo je v súčasnosti v kurze v umení a tiež dať priestor na realizáciu umelcom z celého Slovenska," doplnil Tomaško.

Tohtoročná novinka

Tohtoročnou novinkou bude festival detských folklórnych súborov, ktorý Gelničania plánujú organizovať na jeseň, a na ktorý získali podporu vo výške 2800 eur. „Našim zámerom je, aby sme do Gelnice priniesli špičkové detské súbory z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia," povedal gelnický primátor. Posledným podporeným podujatím bude Banícky deň – oslava baníctva Hnileckej doliny, ktorý sa chystá v závere septembra. Mesto ho organizuje v spolupráci s miestnym Baníckym spolkom, z Fondu na podporu umenia naň získalo 1500 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM