Rôzne

FOTO: Malebná obec ležiaca na Spiši. Preslávila ju ťažba medi aj striebra

Malebná dedina, ktorá leží v doline Spišsko-gemerského rudohoria. Prvá písomná zmienka o nej sa zachovala v listine z roku 1243. Viete o ktorej obci je reč?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Malebná obec ležiaca na Spiši. Preslávila ju ťažba medi aj striebra
15
Galéria
Zdroj: TASR

Hovoríme o malebnej dedine Smolník, ktorá sa nachádza v gelnickom okrese. Prvá písomná zmienka o tejto obci sa zachovala v listine z roku 1243, z tohto obdobia sú aj prvé údaje o tamojšej produkcii zlata.

Starú banícku obec osídlili v 13. storočí Nemci z Gelnice. V roku 1327 ju cisár Karol Róbert podľa štiavnického práva povýšil na slobodné banské mesto s banským, trhovým, poľovným i rybárskym právom. Roku 1332 stanovil pre slobodné kráľovské mesto Smolník plochu kruhu s polomerom dvoch míľ – vyše 16 kilometrov, ktorú mu darovali na večné časy.

Opradená povesťami

História obce je podľa starostu Radoslava Dlugoša opradená povesťami. „Smolnícka osada bola v lesoch. Jedna z povestí hovorí o tom, že starousadlíci nemeckých národov tade prechádzali a zapichli alebo ponorili meč do zeme alebo vody a tam sa ukázalo buď zlato alebo meď,“ prezradil starosta s tým, že dodnes sa v obci hovorí starým germánskym nárečím.

„V 14. storočí bolo v Smolníku sídlo banskej komory. V okolí obce sa ťažili najmä meď a striebro a najväčší rozkvet prežívalo mestečko na prelome 14. a 15. storočia, kedy tu fungovala aj kráľovská mincovňa. V 18. storočí sa zintenzívnila ťažba medi, používanej na razenie mincí v tamojšej mincovni a na výrobu zelenej a modrej skalice. Od roku 1754 v Smolníku pôsobila banícka škola, sídlil tu banský súd a inšpektorát, mesto bolo významným administratívnym centrom,“ uviedol Dlugoš.

O baníctvo sa starali komorní grófi, ktorí mali právo zastaviť alebo obnoviť dodávky potravín do banských miest, hlavne ak neodovzdávali mincovnej komore, ktorú medzičasom Smolník zriadil, zlato a striebro.

Výroba mincí v Smolníku úzko súvisela s rozvojom mesta, s jeho baníctvom a hutníctvom. Existencia mincovne, dĺžka trvania jej činnosti a jej zánik boli podmienené hospodárskou a politickou situáciou v krajine, potrebami trhu, ale tiež blízkosťou surovinových zdrojov.

„Mincovňa v 14. a 15. storočí a krátko aj 16. storočí produkovala iba strieborné mince, obnovenie mincovnej tradície v druhej polovici 18. storočia súviselo s razbou medených mincí. Doterajšie poznatky o mincovaní v Smolníku sú však veľmi medzerovité, takže obraz o jednotlivých etapách činnosti mincovne je neúplný a miestami nevyvážený,“ doplnil Dlugoš.

Tabaková továreň

Rozvoj baníctva medi v Smolníku, na Spiši a v Gelnici súvisel s rozvojom lodiarského priemyslu v západnej Európe, s veľkými zámorskými cestami, ako aj s rozvojom zbrojárskeho priemyslu. Závod Železorudných baní pôsobil v Smolníku do roku 1990.

Do histórie obce sa značnou mierou zapísala tabaková továreň, ktorú tam zriadili v roku 1787. „Bola jedinou v Európe, ručne sa tam šúľali cigary,“ dodal starosta.

GALÉRIA: Obrazom z malebnej spišskej dediny, už ste do nej zavítali?
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM