Miroslav Pomajdík Kultúra

Exkluzívny rozhovor s Ewou Farnou: O živote spevákov, SuperStar aj našej prírode

Prednedávnom sa konal v Levoči benefičný koncert Večer ľudí dobrej vôle, kde vystúpilo viacero interprétov. Medzi nimi aj Ewa Farna, ktorá nám poskytla zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Exkluzívny rozhovor s Ewou Farnou: O živote spevákov, SuperStar aj našej prírode
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Naposledy spievala na Spiši ako štrnásťročná

Ewa Farna na Spiši vystupovala posledne pred zhruba piatimi rokmi a konkrétne to bolo s kapelou No Name v Poprade. Vtedy mala 14 rokov. Naše zemepisné šírky jej však nie sú až také neznáme, lebo s rodinou viackrát navštívila aj Vysoké Tatry, Poprad a jeho bezprostredné okolie a najmä naše veľhory spravili na ňu veľký dojem. Pri koncertovaní však nemá veľa času spoznávať okolitú prírodu a mestá v ktorých spieva, čo potvrdzujú aj jej slová: „Som rada, že som tu mohla vystúpiť, len škoda že sa tu zdržíme len krátko. Pri koncertovaní nestíhame veľmi spoznávať miestne pamiatky, či prírodu a jediné čo veľakrát vidíme sú len hotely a benzínky. Chcela by som si prejsť aj mesto, lebo milujem historické pamiatky, ale neostáva na to čas.“

Pri vystupovaní si veľakrát ani neuvedomuje, kde všade hrá. V Levoči sa rozhodla vystúpiť aj kvôli tomu, že sa pokladá za človeka dobrej vôle a rada podporí užitočnú vec. Až na pódiu si však uvedomila určité okolnosti, o ktorých nám porozprávala bližšie: „Prišli sme tu a zistili sme, že máme 4 pesničky, ktoré sú vcelku náter a že tu budeme skákať a šalieť ako na koncerte a že to nie je asi veľmi vhodné, vzhľadom o aký koncert ide. To mi však došlo až v momente, keď som už spievala na pódiu. Povedala som si, tak čo, veď nemôžem ísť nejakou strednou cestou a tak sme to rozbehli a hádam to nebolo nevhodné.“ Ewa Farna zavíta najbližšie na Spiš 20. októbra 2013, kedy chystá svoj samostatný koncert v Poprade.

Necíti sa byť československou hviezdou

Na otázku, aké je to byť československou ikonou odpovedala, že sa tak rozhodne necíti a keď ju niekto za ňu považuje, tak rozhodne to nie je preto, žeby sa do tejto role sama pasovala. „Nemyslím si, že som nejaká ikona, alebo vzor, ani si to vlastne nejako neuvedomujem. Keď si niekto zobral do svojej hlavy, že Farna je pre neho vzor, tak to už neovplyvním, ale nepripadá mi, že by to bolo časté. Ja sa snažím žiť iný život, milujem koncertovanie. Veľmi náročné je, keď jazdíte neustále hore dole po Poľsku, Slovensku a Českej republike a strávite v aute bežne aj 12 hodín denne a prechádzate z koncertu na koncert. Tam nie je ani čas myslieť na také veci a hovoriť si, že pre niektorých fanúšikov znamenám niečo viac. Často premýšľam a filozofujem, ale určite nie v tomto smere,“ prezradila nám úplne bezprostredne, skromná mladá speváčka. Spievanie je jej hobby a má ho veľmi rada, no keď zostúpi z pódia, žije si podľa jej slov normálny život bežného človeka.

Hudobnou inšpiráciou je pre ňu sám život

Pri tvorení pesničiek ju najviac inšpiruje sám život, rozhovor, alebo určitá situácia, ktorú s niekým prežije. Je to vždy spontánne a nasáva všetko čo sa okolo nej deje. Sama si pri tvorení pesničiek nekreuje vymyslené situácie. „Posledne sme sa bavili s kapelou po koncerte o takej vážnej téme a keď som šla do postele a nemohla som zaspať, tak som napísala text na tú tému. Nie som dobrá v tom, aby som si teraz povedala, že idem do školy, teraz sa vrátim, idem napísať hit na ktorého napísanie mám dve hodiny. Nerobím to takto remeselne, to fakt neviem. Keď ma niečo napadne, tak to napíšem. Snažím sa prežívať čo najviac vecí, aby ma to napadlo, ale tá dodávka nie je veľmi kreatívna, chcelo by to prežiť niečo iné, než benzínky a diaľnice,“ posťažovala sa trochu Ewa Farna.

Miluje staré hudobné klasiky

Dnešné kapely a speváci ju ovplyvňujú veľmi málo, lebo z komerčnej scény, ktorú máme možnosť vidieť je pre ňu ťažké si niekoho vybrať. Zdá sa jej, že sa neprichádza s niečím novým a je to všetko rovnaké. „Mňa inšpirujú kapely typu Queen, Beatles, milujem veľmi Jacksona. Madonna, pritom aká je veľká hviezda, super manažérka, výborná osobnosť, tak ako speváčka ma veľmi nebaví. Z aktuálnych mám rada Beyonce, Johna Mayera, Pink, Foo Fighters, nové skladby Daft Punk, či hlavne kvôli textom kapelu Kryštof.“

Rada si vypočuje všetko, asi až na Davida Guettu, či Pitbulla, ktorí rozhodne medzi jej obľúbencov nepatria, no nezdá sa jej, že sa je z dnešnej hudobnej scény až tak veľmi čím inšpirovať. Viac než muzika ju pri písaní pesničiek inšpirujú životné situácie. „Ja nechcem byť niekomu podobná. Keď niekoho počúvate za tým účelom, tak sa to do vás niekde vryje a potom je to z vašej hudby cítiť,“ doplnila speváčka.

S hudbou začínala vo folklórnom zoskupení svojho otca a preto považuje folklór za svoju hudobnú kolísku. „Pre mňa je ľudová hudba, či kroj niečo úplne normálne. Každý rok chodím na náš goralský bál, kde všetci chodia v krojoch a tam sa cítim veľmi dobre. K folklóru mám naozaj blízko.“

Účinkovanie v Super Star bolo pre ňu veľkou školou

Svoje účinkovanie v porote Super Star berie ako veľkú skúsenosť, kde nabrala mnoho zaujímavých podnetov. „Ja som človek, ktorý zbiera inšpiráciu zo skúseností. Nemám veľmi možnosť spoznávať svet, odcestovať na rok na Erasmus, lebo mám tu už dlho niečo rozrobené a k tomu mám ešte školu, takže to vôbec nejde. Inšpiráciu musím však niekde zbierať, tak ju nasávam v rámci svojej brandže. Keď som už asi po tretí krát dostala ponuku na Super Star, tak som si povedala, že do toho pôjdem.“ Za veľkú školu pokladá spoluprácu s Paľom Haberom a Ondrejom Soukupem, ako sama povedala, ktoré 19 ročné dievča by toto nechcelo.

Stretla tam skvelých ľudí a pripomenula, že keď sa jej účinkovanie v Super Star nejakým fanúšikom nepáčilo, tak v poriadku, lebo žije kvôli sebe a je to jej život. „Ja nežijem pre iných ľudí, lebo viem že sa im nikdy nezavďačím a som radšej keď ma budete nenávidieť takú aká som, ako by ste ma mali milovať takú, aká nie som. Aj keď som tam občas rozprávala nejaké kraviny, tak čo, veď sme ľudia. Nie som ideál a nechcem byť ideál. Ja mám rada veci, ktoré cítiť človečinou, lebo každý človek robí chyby, nemôžete byť ideálny a ak si to myslíte, tak sa na to iba hráte,“ zdôverila sa Ewa Farna a doplnila, že radšej bude prirodzená a bude robiť chyby, čo je oveľa dôveryhodnejšie, ako všetko ostatné.

Reč padla aj na Veroniku Stýblovú, ktorá je podľa nej výborná speváčka, no chýbalo jej niečo „špinavého“. „Ona bola tak dokonalá, krásna blondínka a spieva ako bohyňa, ale nie je tam niečo také, čo vás chytí za srdce. Pri Jarovi Smejkalovi, alebo Martinovi Šafaříkovi ma u nich niečo bavilo a keď máte ideál, tak čo vás môže už prekvapiť. To zase ale nehovorím, že mám teraz rada zlé veci, to nie, ale ideál to nie je pre mňa,“ doplnila.

Cez leto sa najviac teší na svoju rodinu a piknik so sestrou

Cez leto sa Ewa Farna teší na oddych s rodinkou, s ktorou sa chystá relaxovať pri mori. Doma nebýva často a už sa nevie dočkať na spoločný piknik so sestrou. Po koncertovaní, Super Star a skúškovom období sa cíti dosť unavená a chce sa konečne poriadne uvolniť a zrelaxovať, no pred tým musí ešte stihnúť dokončiť svoj ďalší album. „Na dovolenke chcem nabrať nové inšpirácie, prečítať si knižky na ktoré sa teším už tak dlho a nemám na nich čas. To sú veci, ktoré vás môžu inšpirovať, ale keď žijete v takej rutine, ktorá je krásna, ale furt sa deje niečo podobné, tak už nie je veľmi z čoho čerpať a preto hľadáte akúkoľvek vilomeninu, ktorá vám dá niečo viac a to ja veľmi nechcem, lebo potom nie som dobrá a ja som dobrá,“ skonštatovala so smiechom Ewa Farna.

Zo spisovateľov ju zaujali knihy Milana Kunderu, či Iana McEwana, ktorého dielo Na Chesilskej pláži patrí medzi jej najobľúbenejšie. Na dovolenke bude čítať hlavne klasiky, ktoré nestihla do maturity, ako napr. knihy od Remarqua, či Jacka Kerouaca- román Na ceste.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM