JAB Rôzne

Džatki, cikoški, kapušniki, pankuški... Do školských jedální v našom okrese pribudnú tradičné jedlá zo Spiša!

Tradičné recepty starých mám sa dostanú aj do školských jedální. Okrem toho, že žiaci budú pravidelne dostávať na tanier spišské jedlá, zoznámia sa aj so spišským nárečím. A to nie je zďaleka všetko.

Ilustračný obrázok k článku Džatki, cikoški, kapušniki, pankuški... Do školských jedální v našom okrese pribudnú tradičné jedlá zo Spiša!
Zdroj: Dnes24.sk

Žiakom základných a materských škôl v Spišskej Novej Vsi a okolí spestria jedálniček tradičné spišské jedlá.

114 receptov

Na prvých receptoch starých mám budú môcť pochutnať už budúci týždeň a pravidlom by sa mali stať minimálne raz za mesiac. Projekt má podľa slov jeho iniciátora Tomáša Repčiaka poukázať na bohatosť a rôznorodosť Spiša, ako aj na bohatú kuchyňu, ktorú netvoria len spišské jedlá. Pri tejto príležitosti sa konalo stretnutie vedúcich jedální zo Spišskonovoveského okresu, kde mohli účastníci aj ochutnávať.

„Oslovil nás nápad pána Repčiaka, aby sme prostredníctvom školských jedální priblížili deťom tradičnú spišskú kuchyňu. Momentálne máme k dispozícii 114 receptov, z ktorých môžeme čerpať. Samozrejme ich musíme prispôsobiť materiálno spotrebným normám, ktoré sú pre nás záväzné,“ povedala Eva Vargová z oddelenia školstva MsÚ v Spišskej Novej Vsi.

Multikultúrny zámer

Tradícia jedál nebude však určená len pre chuťové poháriky. „Spišské recepty by sme chceli priblížiť aj nárečím, preto jedálny lístok v ten deň, kedy sa bude spišský recept podávať, bude písaný v spišskom nárečí,“ doplnil Repčiak.

Pestrý jedálniček by mal byť podľa slov iniciátora projektu len začiatkom. „Recepty starým mám nie sú len tradičnými receptami zo Spiša. Jedálniček by sme chceli obohatiť aj o recepty národností, ktoré na Spiši žijú. Ide najmä o goralské, rusínske, rómske, maďarské, nemecké, alebo židovské jedlá,“ vymenoval.

A prečo práve takýto projekt? „Lebo sme Spišiaci a mali by sme si vážiť našu minulosť a to čo navarili naše staré mamy,“ uzavrel Repčiak.

Aj takéto tradičné spišské jedlá pribudnú v školských jedálňach na Spiši
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM