JAB Rôzne

Dušičkový zhon v Spišskej v plnom prúde: Na čo nás lákajú predajcovia a išli hore s cenami?

Dušičky už doslova klopú na dvere. Vybrali sme sa priamo do terénu zmapovať, ako je to s nákupom vencov či chryzantém v našom meste. Zistili sme, čo letí medzi obyvateľmi Spišskej Novej Vsi a aké sú tohtoročné ceny.

Ilustračný obrázok k článku Dušičkový zhon v Spišskej v plnom prúde: Na čo nás lákajú predajcovia a išli hore s cenami?
Foto: Jana Buvalová

Sviatok všetkých svätých je už za dverami. Už na budúci týždeň sa Slováci vyberú na cintoríny, aby si uctili pamiatku zosnulých. V Spišskej Novej Vsi ponúkajú predajcovia doslova na každom rohu vence, kahance či živé chryzantémy. Zisťovali sme čo Spišiaci preferujú a kedy najčastejšie nakupujú.

Ceny sa oproti vlaňajšku veľmi nezmenili

Oslovili sme väčšinu kvetinárstiev v meste a blízko cintorína s rovnakou otázkou. Väčšina predajcov sa zhodla, že sa ceny oproti vlaňajšku výrazne nezmenili. ,,Chryzantémy sú drahšie o 30 centov oproti vlaňajšku kahance a vence sú v podobných cenách,“ povedala majiteľka kvetinárstva. „Najlacnejšie vence u nás stoja 2,50 eur najdrahšie sú po 28 eur. Najčastejšie ľudia kupujú vence v cene okolo 10 až 15 eur,“ prezradila. Na otázku čo Novovešťania preferujú odpovedala. „Umelé vence idú viac. No sú aj takí, ktorí si tradične berú živé vence, ale čisté a zdobia si ich sami,“ dodala kvetinárka.

Nakupujú na poslednú chvíľu

Novovešťania si podľa opýtaných predajcov nechávajú väčšinou nákupy na poslednú chvíľu. „Najväčší zhon nastane tri dni pred sviatkami. Vlani sa mi dokonca stalo, že ešte v ten deň mi chodili klopať na dvere a brali mi spod rúk vence, ktoré som si pripravovala pre seba,“ zdôverila sa jedna z oslovených kvetinárok.

Ako nám prezradili v ďalšom kvetinárstve nájdu sa aj zodpovedný zákazníci, ktorí si nakúpia aj dva týždne dopredu. „No tých druhých je viac,“ zasmiala sa majiteľka obchodu.

Dušičkový zhon v Spišskej: Predajcovia lákajú na chryzantémy aj vence
9
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM