JAB Rôzne

Druhá najsympatickejšia obec nášho okresu: Spoznajte dedinku Slovinky

Neveľká obec so zaujímavou históriou. Slovinky obsadili v našej nedávnej ankete druhé miesto. Vedeli ste o nich toto?

Ilustračný obrázok k článku Druhá najsympatickejšia obec nášho okresu: Spoznajte dedinku Slovinky
8
Galéria
Zdroj: obec Slovinky

Druhou najsympatickejšou obcou v našom okrese sa stali Slovinky, ktorým naši čitatelia udelili v nedávnej ankete 721 hlasov. Dnes vám Slovinky predstavíme prostredníctvom nášho spravodajského portálu. Obec leží v úzkej doline pozdĺž Slovinského potoka v juhovýchodnej časti Spišského regiónu. Je koncovou obcou a nachádza sa v tesnej blízkosti mesta Krompachy. Obec Slovinky je od okresného mesta Spišskej Novej Vsi vzdialená 30 km. V dedine s rozlohou 46,44 km² žije 1 790 obyvateľov.

Vychutnajte si Slovinky z vtáčej perspektívy
1
Galéria

Banícka osada

Oblasť Sloviniek bola osídlená v rozličných fázach od obdobia praveku, cez stredovek až k novoveku. Slovinky vznikli ako banícka osada na pôvodne rozsiahlom gelnickom chotári. V prvej písomnej správe z roku 1368 sa vyskytujú pod názvom Villa Abakuk a v ďalšej z roku 1374 ako Abacuk. Obec Slovinky v dnešnej podobe vznikla spojením dvoch pôvodne samostatných obcí s vlastnou samosprávou a vlastnými katastrálnymi územiami. Dnešná obec má vlastné symboly odvodené z historických obrazových pečatí, používaných už od konca 16. storočia a potom v 18. a 19. storočí. Pri tvorbe obecného erbu sa vychádzalo zo zachovaných podôb obrazových pečatí obidvoch obcí, pričom pri voľbe hlavného motívu sa uprednostnila podoba pečate Nižných Sloviniek, ktorá je staršia.

Ako priblížila pre náš portál súčasná starostka Sloviniek Gabriela Kopnická, medzi dominanty obce patrí Gréckokatolícky chrám sv. mučeníka Juraja, ktorý je aj kultúrnou pamiatkou Slovenskej republiky, zapísanou v Ústrednom zozname Národných kultúrnych pamiatok . V centrálnej zóne obce je postavený Pamätník obetiam banských nešťastí či replika banského portálu pri OcÚ Slovinky, ktorá je spomienkou na ťažkú prácu baníkov a históriu obce.

Múzeum aj náučný chodník

„V priestoroch obecného úradu bolo zriadené Baníckym spolkom Slovinky Banícke múzeum. V jeho expozícii sú uložené a vystavené vzácne baníckeho monumenty a replika banskej chodby,“ dodala starostka obce s tým, že návštevníci môžu navštíviť aj 8 kilometrov dlhý náučný banský chodník, ktorý sa nachádza v lokalite Gelnická dolina.

V obci sa podľa slov starostky nachádza dom kultúry ktorý je spojený s OcÚ. Za budovou OcÚ a DK sa nachádza zrekonštruovaný amfiteáter. Obec má športový areál, v ktorom je umiestnený futbalový štadión a klzisko, ktoré momentálne potrebuje rekonštrukciu. Na svahu, miestnymi nazývanom Hŕbok, je vybudovaný lyžiarky vlek, ktorý nie je umelo zasnežovaný a je využívaný iba pri dobrých snehových podmienkach. „Máme vybudovaný aj extérierový FIT park pre seniorov a detské ihrisko v centrálnej zóne obce pri ZŠ v Slovinkách,“ doplnila.

Pravidelné podujatia

Súčasťou obce je foklórna skupina Slovinka, detský folklórny súbor Slovinočka, Banícky cech Slovinky či Obecný športový klub Slovinky, kde pôsobia športové zložky ako futbalový klub, zumba, šachový oddiel, kynologický oddiel, taebo či dobrovoľný hasičský zbor. Ani kultúrny život a rôzne podujatie konané pre obyvateľov či návštevníkov Sloviniek nie sú neznámou. „Obec pravidelne organizuje Slovinské fašiangy spojené so zabíjačkou a fašiangovou veselicou, folklórne slávnosti Titilombom či Banícky deň ako spomienku na Banícke dni v minulosti a mnoho iných podujatí určených mladšej, ale aj staršej generácii,“ vymenovala hlava obce.

A čo hovorí samotná starostka na ta, že v našej ankete obsadili Slovinky pekné druhé miesto? „To, že obec Slovinky si obyvatelia Spiša zvolili ako druhú najsympatickejšiu obec, je veľmi potešujúce. Snažíme sa vytvárať naším občanom, ale aj návštevníkom, dobré podmienky pre život v našej obci,“ povedala. Ako doplnila, vo funkcii starostky pôsobí prvé volebné obdobie, ale v samospráve pôsobila ako poslankyňa už 12 rokov predtým.

Plány obce

Ako ozrejmila, hneď pri nástupe do funkcie starostky obce sa im podarilo získať nenávratné finančné prostriedky na realizáciu projektových zámerov protipovodňové opatrenia v obci Slovinky a zateplenie obecného úradu v Slovinkách. Veľa projektov bolo realizovaných z vlastných prostriedkov, či už rekonštrukcia v materskej škole a v dome kultúry.

„Každoročne sa nám úspešne darí získať finančné prostriedky z Ministerstva kultúry SR na divadelné predstavenie národnostných menšín. V roku 2016 bol z finančných prostriedkov Ministerstva vnútra SR vybudovaný exteriérový fit park pre seniorov. Od roku 2016 vo vlastnej réžii postupne rekonštruujeme amfiteáter a hlavné oplotenie i vstupnú bránu spodného cintorína. Tento mesiac nám bola schválená žiadosť o nenávratné finančné prostriedkz na zateplenie budovy MŠ v Slovinkách a máme podané žiadosti na vybudovanie zberného dvora a komunitného centra, multifunkčného ihriska. Obec je členom MAS Sľubica o.z, takže sa pripravujeme na ďalšie projektové zámery, aby sa naša dedina stále zveľaďovala,“ uzavrela Kopnická.

Obec Slovinky si môžete pozrieť aj v našich galériách.

OBRAZOM: Malebná obec v našom okrese - Slovinky
8
Galéria
Zdroj: obec Slovinky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM